MÖRKER. Enligt mannen når dagsljus "med nöd och näppe" in i cellen och fönstren uppges ha dubbla persienner. Foto: Mostphotos

Gängledare anmäler dåligt ljus i häktet

En utpekad gängledare för den så kallade A-falangen på Hisingen anmäler dåligt dagsljus i häktet. Nu inleder JO en utredning.

  • Publicerad 09:58, 15 maj 2019

Mannen, som är i 30-årsåldern, sitter på Malmöhäktet misstänkt för flera brott, bland annat vapenbrott och förberedelse till mord. Nu hävdar han att hans syn har försämrats allvarligt under hans tid i häktet.

I sin anmälan, som nyhetsbyrån Siren tagit fram, skriver han bland annat att cellen har dubbla persienner och att ”dagsljus har möjlighet att med nöd och näppe tränga igenom de 3 mm som lämnats till godo”. Han skriver också att "det är absurt att inbilla sej annat än att skadliga följder inte skulle uppstå", och hänvisar till forskning vid Stockholms universitet.

Nu har Justitieombudsmannens inlett en utredning och kräver att Kriminalvården svara på vilka möjligheter de intagna själva har att reglera dagsljus i cellerna. Senast datum för svar är den 14 augusti.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG