NOMINERAD. Gårdstensbostäder har chans att vinna Götapriset som utser Sveriges bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor Foto: Josefin Gabrielson

"Gårdsten visar att det går att vända utvecklingen"

Gårdsten var första området som ströks från polisens lista över särskilt utsatta områden. Nu har Gårdstensbostäder chans att vinna Götapriset som belönar Sveriges bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor

  • Publicerad 13:39, 8 apr 2019

GÅRDSTENSBOSTÄDER. Foto: Peter Svenson

I år blev Gårdsten första området i Sverige att plockas bort listan över polisens särskilt utsatta områden. Flera aktörer hyllar Gårdstensbostäder som har drivet ett långsiktig arbete med att vända utvecklingen i området. Nu kan det kommunal bostadsbolaget prisas med Götapriset som belönar innovativ utveckling av den gemensamma välfärden.

Gårdsten – inte längre ett särskilt utsatt område

– Gårdsten visar att det går att vända utvecklingen i ett problemområde. Men tidsavgränsade projekt räcker inte, utan det fordras uthålligt och långsiktigt arbete i samverkan mellan många olika aktörer. Inte minst viktigt för att skapa förändring på riktigt är de boendes inflytande och engagemang, säger säger Michael Pirosanto, VD i Gårdstensbostäder i ett pressmeddelande.

28 nominerade

Götapriset delas ut i samarbete med Kvalitetsmässan och tävlingen är öppen för offentliga verksamheter, privata utförare eller idéburna organisationer som utvecklar välfärd och offentlig service.

Tillsammans med 28 andra nominerade projekt kommer Gårdstensbostäders bidrag att presenteras på Kvalitetsmässan i november på Svenska Mässan i Göteborg.

Bakom priset står Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Sveriges Kommuner och Landsting, Institutet för Kvalitetsutveckling – SIQ och Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Det vinnande projektet får 100 000 kronor.

Nya satsningar i Gårdsten

Götaprisets jury

Vinnaren utses av en jury bestående av:

Eva Hessman, stadsdirektör Göteborgs Stad,

Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Västra Götalandsregionen,

Per-Arne Andersson, direktör Sveriges Kommuner och Landsting,

Mats Deleryd, vd för SIQ,

Anders Danielsson, landshövding Länsstyrelsen i Västra Götaland,

Henrik Edman, direktör Kvalitetsmässan.

Kvalitetsmässan

Kvalitetsmässan startade 1989 och är en mötesplatsen för offentliga sektor.

Vi är GBG