Foto: Google maps

Gårdstensmodellen sprids över Göteborg

Att Biskopsgården och Tynnered tas bort från listan på särskilt utsatta områden. Det hoppas den kommunala bostadskoncernen AB Framtiden uppnå med sitt förslag att bilda två nya lokala bostadsbolag.

  • Publicerad 05:30, 17 mar 2021

Göteborg stad arbetar just nu för att det år 2025 inte ska finnas några delar av staden som är med på polisens lista över särskilt utsatta områden. Med erfarenhet av utvecklingen i Gårdsten så vill nu den kommunala bostadskoncernen AB Framtiden starta två nya bostadsbolag – Biskopsbostäder och Frölundabostäder.

– Det anser vi skulle skapa de bästa förutsättningarna för att lyckas få bort Biskopsgården och Tynnered från polisens lista. Samtidigt skapar det förutsättningar för våra befintliga bolag att arbeta mer fokuserat i övriga särskilt utsatta områden, säger Terje Johansson, vd AB Framtiden.

"Fullt möjligt att nå samma utveckling"

Det baseras på utvecklingen i östra Göteborg sedan Gårdstensbostäder bildades för 24 år sedan. De positiva erfarenheterna i Gårdsten är exempelvis att hyresgästerna har fått ökat inflytande i vad bolaget satsar på, enligt Terje Johansson.

– Sedan är det ett faktum att det endast är i Gårdsten som man lyckats vända en negativ trend då området togs bort från listan på särskilt utsatta områden. Vi har kortare tid på oss, men vi tror att det är fullt möjligt med samma utveckling i Göteborgs övriga särskilt utsatta områden.

Modellen lyfte Gårdsten till nya höjder

Framtiden AB är så klart inte de enda som arbetar för att motverka utsatta områden, men är en viktig spelare. Bolaget har fått elva miljarder i sin kassa för att mellan 2020 och 2030 kunna göra sin del. 7,5 miljarder ska gå till investeringar och 3,5 miljarder ska gå till något som Terje Johansson benämner som "superförvaltning".

– Det handlar om åtgärder som trygghetssäkrade fastigheter, klottersanering och trygghetsvärdar. Vi ska jobba med såväl hårda som mjuka värden.

Ska öka hyresgästernas inflytande

Med egna bostadsbolag skulle hyresgästerna i Biskopsgården, Tynnered och Frölunda få ännu mer att säga till om, enligt Terje Johansson. Kontoren skulle även vara lokala vilket skulle öka synligheten.

– Trygghet skapas inte på distans.

För att starta nya kommunala bolag krävs att förslaget klubbas igenom av politiken. Just nu ligger ärendet hos kommunstyrelsen, men det krävs även ett godkännande i kommunfullmäktige för att det ska bli verklighet.

– Går förslaget igenom är vi beredda att sätta igång omgående. Min uppskattning är att bolagen successivt skulle kunna vara i gång till hösten, säger Terje Johansson.

Politiken oense

Göteborgs-Posten har stämt av med de politiska partierna om vad de anser om AB Framtidens förslag. Demokraterna och Vänsterpartiet är emot att två nya kommunala bolag bildas, medan Socialdemokraterna och Miljöpartiet ställer sig positiva. Hur alliansen kommer att rösta är i nuläget inte klart.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) skriver i mejl till GöteborgDirekt att alliansen "för samtal med övriga partier för att se hur vi kan komma vidare i frågan".

Start under hösten. Får AB Framtidens förslag om att bilda två nya bostadsbolag gehör från politikerna tror Terje Johansson, vd, att bolagen succesivt kommer att vara på plats under hösten. Foto: Sofia Sabel

Övrigt

• Förutom att bilda två nya bostadsbolag vill AB Framtiden att redan befintliga bolag ska få ansvar för de andra särskilt utsatta områden. Familjebostäder i Bergsjön, Bostadsbolaget i Hammarkullen samt Poseidon i Hjällbo och Lövgärdet.

• Satsningen på Gårdstensbostäder har inte varit odelat positivt. Kritik har bland annat riktas mot oanmälda besök och id-kontroller av boende. Det rapporterade Hem & Hyra 2018 i artikelserien med namn "Experimentet Gårdsten – framgång eller intrång?"

• Att bilda nya kommunala bolag är inte helt okontroversiellt i Göteborg. Efter den så kallade "muthärvan" uppdagades 2010 slog den oberoende granskningskommission fast att en av anledningarna till att en mutkultur kunde uppstå var just det stora antalet kommunala bolag. Hädanefter har ambitionen varit att minska antalet kommunala bolag.

Källa: AB Framtiden, Hem & Hyra, GP

Visa merVisa mindre

Vi är GBG