Tillbaka. Gary T'to, i mitten, är tillbaka i Sverige efter 30 år. På scen har har han hjälp av Tomas Olsson och Henkan Thomsen. Foto: Max Lorentz

Gary T'to tillbaka till Göteborg efter 30 år

På sena 70- och på 80-talen var Gary T'to publikfavoriter i Göteborg. Nu är amerikanen tillbaka – efter 30 år – i sin favoritstad. – Då vi repade första åren märktes det inte att vi varit ifrån varandra, säger Gary T'to.

  • Publicerad 15:58, 7 jun 2019

När Gary T'to kom till Göteborg 1977 blev han snart en institution med sin musik på populära Dojan på Vallgatan i centrala Göteborg.

Med sin trio bländade han en förtjust publik med covers, men också med sin egen Bruce Springsteenosande musik.

Kanske inte så konstigt. Han är ju från New Jersey, Springsteens bas för skapandet.

– Jo, vi kanske bodde på Dojan. Men vi var också ute och spelade mycket i landet. Det var inte alltid så bra betalt, så vi hade dåligt med pengar, minns han.

Han flyttade hem till USA 1989, efter ett försök att lyckas med sin egen musik och med sitt band i Sverige.

Nu är han tillbaka – efter 30 år – för att återigen spela på svensk mark. Först ut Stockholm. Sedan kommer han, lördag 8 juni, till Göteborg.

– Vi ska spela på Marieholm och göra om stället till Dojan på 80-talet. Det blir ett Dojan reunion, lovar den nu 67-årige sångaren och musikern.

Med på scen har han musikerna från en av sättningarna på 80-talet – Tomas Olsson, trummor, och Henkan Thomsen, bas.

– När vi repade första gången märktes det inte att vi hade varit ifrån varandra, säger Gary T'to, som nu mer bor i Bangkok med sin fru.

– Det blir låtar av Springsteen, Steve Ray Vaughn, Stones… Ja, till och med Creedence om jag får feeling. Blir publiken glad blir jag glad, säger han på perfekt svenskamerikanska.

– Ja, jag pratar nog bättre nu än vad jag gjorde då.

Gary T'to är förtjust i att vara tillbaka .

– Det är underbart. Det är klart, för en man som lever på en liten inkomst, är det dyrt. Men att spela med pojkarna… det är det jag lever för, säger han som hoppas på att det blir fler tillfällen.

– Jag ska också till Borlänge och spela med Clas Yngström 18 juni. Han var med på vår första skiva. Det ska bli fantastiskt att mötas på scen igen.

Gary T'to Band

Är: Gary T'to, sång och gitarr, Henkan Thomsen, bas och sång, och Tomas Olsson, trummor och sång.

Bakgrund: Gary T'to, 67 år, från New Jersey, kom till Göteborg 1977 och spelade med framgång på Dojan i centrala Göteborg. Flyttade tillbaka till USA för att för senare flytta till Thailand där han jobbat som musiker och dykinstruktör. Bor nu mer i Bangkok med sin fru, som är sjuksköterska.

Aktuell: Med spelning på S/S Marieholm, Göteborg, lördag 8 juni. Första spelningen i stan på 30 år.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57