FOTBOLL OCH GEMENSKAP. På lördag 5 januari anordnar Gatans Lag Gatans Cup för socialt utsatta. Foto: Gatans Lag

Gatans Cup förenar fotboll med gemenskap i Kviberg

Det beskrivs som en av de viktigaste fotbollsturneringarna i Göteborg. För när Gatans Lag bjuder in till lördagens cup i Kvibergs arena handlar det om så mycket mer än fotboll.

  • Publicerad 06:30, 5 jan 2019

För andra året arrangeras på lördag Gatans Cup. Ett endagsarrangemang där människor som lever i hemlöshet, missbruk eller annat socialt utanförskap är inbjudna. Cupen anordnas av Gatans Lag och syftet med den är, förutom att känna gemenskap och att kul tillsammans, att även belysa olika typer av socialt utanförskap. 

– 2017 fick vi idén att bjuda in andra organisationer som jobbar med liknande problematik och arrangerade en cup. Då var vi åtta lag, säger Jeff Tössberg, verksamhetsansvarig i Gatans Lag.

I år har Gatans Cup vuxit till 18 lag. Förutom tre lag från Gatans Lag så är ungefär hälften lag från företag som stöttar cupen och hälften är från andra organisationer som arbetar med människor i socialt utanförskap. Lag från Nämndemansgården, Frälsningsarmén, Grunden Bois, Betelskeppet och Gatans Lags motsvarighet i Norge kommer också att vara med. Totalt kommer cirka 180 spelare att delta i turneringen på Kvibergs Arena.

– Människor behöver känna en tillhörighet och gemenskap och det är just det vi vill erbjuda. Gatans Cup är en del av det arbetet. Det är svårt att kriga sig tillbaka ensam, men tillsammans blir det mycket enklare, säger Jeff Tössberg. 

Närmast kommer Gatans Lag från VM för hemlösa som i november i fjol hölls i Mexico.

– En fantastisk upplevelse men också en ögonöppnare så till vida att vi trots allt har det ganska bra i Sverige med ett socialt skyddsnät som inte fanns alls där, säger Jeff Tössberg. 

Gatans Cup hålls i Prioritet Serneke Arena i Kviberg på lördag och är gratis för åskådare. Arrangemanget startar 11.30 med öppningstal av Ann-Sofie Hermansson. 

Läs också: Räddningen: Betelskeppet får ny kajplats

Gatans Lag

Representerar Sverige i VM för hemlösa

Finns i Göteborg och Stockholm

Antal spelare: Ca 200

Ambassadörer: Pia Sundhage, Kennet Andersson och Henke Larsson

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG