Gatufestivalen har tillstånd – för första gången

Gatufestivalen Hela dagen lång arrangeras den 8 juni. Arrangören räknar med minst 15 000 besökare och har i år första gången ett samarbete med polisen och trafikkontoret.

  • Publicerad 05:30, 7 jun 2019

TRÄDER FRAM. Arrangören Damón Navandi träder nu fram. Foto: Privat

I nio år i rad lockade Andra Långdagen tusentals göteborgare och turister till området runt Järntorget. Kritiken om nedskräpning och framförallt dålig säkerhet blev tillslut för mycket. Inför festivalen 2017 meddelande arrangören att de lägger ner.

När Damón Navandi nåddes av det beskedet hade han kommit hem efter utlandsstudier och såg fram emot gatufestivalen. Han hade inte varit med och arrangerat men varit där flera år.

– Jag älskar gatufestivaler och såg chansen att starta en egen. Men jag ville inte kopiera Andra Långdagen rakt av. Folks största concerns (oro, reds. anm.) har ju varit 1. För packat 2. För skräpigt. Jag har alltid känt att Tredje lång är en fin gata och det var synd att den inte var inkluderad. Jag ville göra Tredje Lång till lite mer av en mathörna, musik också men mest mat, säger Damón Navandi.

Det nya konceptet blev lyckat. Besökarna spred ut sig på Långgatorna, trängseln och nedskräpningen minskade.

– Näringsidkarna var nöjda över att de blev mer inkluderande så folk inte bara kom in och använde pubarna som pissoarer. Polisen tyckte också att det hade gått bra, men de har önskat samarbete, säger Damón Navandi, som sedan andra året fått med sig Selle, aka DJ Finest, som medarrangör.

Både Andra Långdagen och Hela dagen lång har historiskt arrangerats utan tillstånd och samarbete med myndigheterna. Nu blir det ändring på det.

– Nu testar vi ett år att ha ett samarbete och se hur det blir. Men vi vill bevara känslan av lattjo lajban och att det är en folkfest och att man får göra vad man vill. Förhoppningen är att det inte ska märkas någon större skillnad mot tidigare. Men det kommer vara mer uppstyrt, säger Damón Navandi.

Vad har ni mer för nyheter i år?

– Nytt är också att de som vill ställa upp med musik eller mat får höra av sig till oss så tilldelar vi dem en plats. Vi kommer också ha bajamajor uppställda. Jag tror årets Hela dagen lång kommer upplevas mer familjär. Ett alternativ som var uppe var att spärra av området med grindar och inträde, men det ville inte vi.

Tidigare år har du som arrangör varit hemlig. Nu väljer du att träda fram, varför?

– Förut när vi inte har haft tillstånd har vi varit orolig för konsekvenserna. Nu känns det okej att träda fram. Det är också för att ta död på de rykten som kommit upp om vilka som står bakom. Det gick rykten om att Avenygruppen låg bakom för att locka folk till Tredje lång. Men det stämmer inte. Det vill jag poängtera. Det är också viktigt att säga att vi inte gör detta för kommersiellt. Jag har inte tjänat något, utan snarare gått back. Vi gör detta för att vi älskar gatufestivaler, säger Damón Navandi.

Hur tänker du kring gatufestivalens framtid?

– Vi vill växa och ta in Fjärde lång. På sikt hoppas jag det blir ett officiellt arrangemang i samarbete med Göteborgs Stad. Direkt efter årets festival ska vi också presentera en stor nyhet, en överraskningsbonus. Så håll utkik på vår Facebooksida, säger Damón Navandi.

Läs mer

På Hela dagen långs facbooksida