I stunden. Göteborgsbaserade fotografen Claes Hillén är en av festivalens grundare. Han föreläser även under festivalens första dag, fredag 2 september. Foto: Claes Hillén

Gatufotofestivalen är tillbaka på Ringön

Att fånga ögonblicket med kameran. Utan förberedelser eller agenda. Så kan gatufotokonst beskrivas. Nu arrangeras Gothenburg Street Photo Festival för andra året i rad.

  • Publicerad 18:30, 30 aug 2022

Ringön är en passande plats för gatufotokonst.

Den första helgen i september fylls Vegabryggeriet på Ringön med dramatik. Då flyttar gatufotofestivalen in med utställning, föreläsningar och mingel.

– Ringön är en passande plats för gatufotokonst. Det är en skön miljö, industriellt och ruffigt, säger Anna Lithander som är en av arrangörerna.

Förra året var det premiär för Gothenburg Street Photo Festival, som Nordens första gatufotofestival. Tillsammans med fotokollegorna Jari Kokko, Eva Boije af Gennäs, Claes Hillén och Mats Alfredsson drog Anna Lithander igång eventet efter en trevlig kväll på puben. Sällskapet var rörande överens om att vore kul om fler upptäckte tjusningen med gatufotokonst.

Ny festival för gatufoto intar Ringön

Resultatet blev fjolårets festival på Ringön. Den blev så pass lyckad att det nu är dags för en repris. Flera framgångsrika gatufotografer finns med på listan över föreläsare, bland annat Anders Petersen och Malin Jochumsen.

Andra regler för gatufoto

Anna Lithander räknar med en likartad succé som förra året. I Göteborg finns ett stort nätverk av gatufotografer och många intresserar sig för den spontana, dokumentära konsten.

– För att en bild ska räknas som ett gatufoto ska den vara tagen i en allmän miljö utan förberedelser, förklarar Anna Lithander.

Gatufotofestivalen:

När? 2-3 september.

Var? Vega Bryggeri, Manufakturgatan 2.

Vad? Fotofestival med föreläsningar, utställningar samt tävlingar i fyra olika tävlingsklasser.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00