Förökar sig. Göteborgs hamn har lyckats plantera 4 300 kvadratmeter ålgräs i skärgården. Foto: Eduardo Infantes

Genombrottet: Livsviktiga ålgräset återhämtar sig

Nu växer äntligen ålgräset i skärgården. Efter flera fruktlösa försök har Göteborgs hamn lyckats få ålgräsplanteringarna att föröka sig.

  • Publicerad 13:56, 5 nov 2020

Edvard Molitor, hållbarhetschef på Göteborgs hamn.

Göteborg Direkt har flera gånger rapporterat om att ålgräset längs Västkusten är hotat och att myndigheterna gjort satsningar för att rädda beståndet.

Nu går Göteborgs universitet till botten med ålgräset

Att Göteborgs hamn är inblandad i projektet beror på att bygget av den nya hamnterminalen kommer att innebära att stora mängder ålgräs stryker med. Därför har Göteborgs hamn förbundit sig att återskapa 1,7 miljoner ålgräsängar i norra och södra skärgården som kompensation.

Det har gått sådär.

Sedan sommaren 2018 har Göteborgs hamn gjort upprepade försök att få ålgräset att växa och trivas. Utan större framgång.

Men nu verkar det äntligen finnas hopp om en återetablering. Enligt ett pressmeddelande från Göteborgs hamn tycks det senaste ålgräset som planterades förra sommaren föröka sig.

Större planteringar

– Det finns ingen exakt vetenskap kring hur man återplanterar ålgräs, så vi har fått prova oss fram. Därför är vi så klart väldigt glada över att ha kommit så här långt och har en idé om hur vi ska komma vidare, säger Edvard Molitor, hållbarhetschef på Göteborgs hamn.

Att provplanetringarna har tagit sig så bra den här gången har flera förklaringar. Men Edvard Molitor tror att det framförallt handlar om storleken på planteringarna. Ålgräs skyddar varandra och ju större planteringarna är, desto mindre är risken att planteringarna förstörs av yttre faktorer som stormar, makroalger eller fritidsbåtstrafik.

Testat sig fram

– Vi har experimenterat med olika planteringsdjup, täthet och storlek på planteringarna. Det har tagit sig väldigt bra på flera av våra provplanteringar där tillväxten på sina håll varit tiofaldig, vilket är ett stort genombrott, säger Edvard Molitor.

Än så länge har 4 300 kvadratmeter ålgräsäng planterats, men framöver ska det bli väldigt många fler. Men eftersom varje ålgräsplanta planteras för hand av dykare, är arbetet tidskrävandde.

– Ju mer vi skalar upp projektet, desto fler dykare kommer vi att behöva, så vi letar olika lösningar tillsammans med experter. Det kommer att bli klurigt, säger Edvard Molitor.

GU får miljonbelopp för att rädda ålgräset

Ålgräsängar är livsviktiga som skydd för fiskar, de förbättrar vattenkvaliteten och försvarar stränderna mot erosion. Övergödning, överfiske och exploatering i kustområdena har däremot inneburit att många ålgräsängar försvunnit längs Västkusten.

Om ålgräs

 

Ålgräs är ett sjögräs som kan bilda ängar under ytan. Ålgräsängarna myllrar av liv och är viktiga för den biologiska mångfalden. De är bland annat födosöksområde och barnkammare åt många fiskar och kräftdjur. De bidrar också till att minska övergödningen och minska växthuseffekten genom att ta upp och lagra näringsämnen och koldioxid. Ålgräsängarna hör till de mest mångsidiga och produktiva ekosystemen som finns men är tyvärr hotade, bland annat på grund av övergödning, överfiske och exploatering av grunda havsbottnar.

Källa: Göteborgs universitet.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00