Förökar sig. Göteborgs hamn har lyckats plantera 4 300 kvadratmeter ålgräs i skärgården. Foto: Eduardo Infantes

Genombrottet: Livsviktiga ålgräset återhämtar sig

Nu växer äntligen ålgräset i skärgården. Efter flera fruktlösa försök har Göteborgs hamn lyckats få ålgräsplanteringarna att föröka sig.

  • Publicerad 13:56, 5 nov 2020

Edvard Molitor, hållbarhetschef på Göteborgs hamn.

Göteborg Direkt har flera gånger rapporterat om att ålgräset längs Västkusten är hotat och att myndigheterna gjort satsningar för att rädda beståndet.

Nu går Göteborgs universitet till botten med ålgräset

Att Göteborgs hamn är inblandad i projektet beror på att bygget av den nya hamnterminalen kommer att innebära att stora mängder ålgräs stryker med. Därför har Göteborgs hamn förbundit sig att återskapa 1,7 miljoner ålgräsängar i norra och södra skärgården som kompensation.

Det har gått sådär.

Sedan sommaren 2018 har Göteborgs hamn gjort upprepade försök att få ålgräset att växa och trivas. Utan större framgång.

Men nu verkar det äntligen finnas hopp om en återetablering. Enligt ett pressmeddelande från Göteborgs hamn tycks det senaste ålgräset som planterades förra sommaren föröka sig.

Större planteringar

– Det finns ingen exakt vetenskap kring hur man återplanterar ålgräs, så vi har fått prova oss fram. Därför är vi så klart väldigt glada över att ha kommit så här långt och har en idé om hur vi ska komma vidare, säger Edvard Molitor, hållbarhetschef på Göteborgs hamn.

Att provplanetringarna har tagit sig så bra den här gången har flera förklaringar. Men Edvard Molitor tror att det framförallt handlar om storleken på planteringarna. Ålgräs skyddar varandra och ju större planteringarna är, desto mindre är risken att planteringarna förstörs av yttre faktorer som stormar, makroalger eller fritidsbåtstrafik.

Testat sig fram

– Vi har experimenterat med olika planteringsdjup, täthet och storlek på planteringarna. Det har tagit sig väldigt bra på flera av våra provplanteringar där tillväxten på sina håll varit tiofaldig, vilket är ett stort genombrott, säger Edvard Molitor.

Än så länge har 4 300 kvadratmeter ålgräsäng planterats, men framöver ska det bli väldigt många fler. Men eftersom varje ålgräsplanta planteras för hand av dykare, är arbetet tidskrävandde.

– Ju mer vi skalar upp projektet, desto fler dykare kommer vi att behöva, så vi letar olika lösningar tillsammans med experter. Det kommer att bli klurigt, säger Edvard Molitor.

GU får miljonbelopp för att rädda ålgräset

Ålgräsängar är livsviktiga som skydd för fiskar, de förbättrar vattenkvaliteten och försvarar stränderna mot erosion. Övergödning, överfiske och exploatering i kustområdena har däremot inneburit att många ålgräsängar försvunnit längs Västkusten.

Om ålgräs

 

Ålgräs är ett sjögräs som kan bilda ängar under ytan. Ålgräsängarna myllrar av liv och är viktiga för den biologiska mångfalden. De är bland annat födosöksområde och barnkammare åt många fiskar och kräftdjur. De bidrar också till att minska övergödningen och minska växthuseffekten genom att ta upp och lagra näringsämnen och koldioxid. Ålgräsängarna hör till de mest mångsidiga och produktiva ekosystemen som finns men är tyvärr hotade, bland annat på grund av övergödning, överfiske och exploatering av grunda havsbottnar.

Källa: Göteborgs universitet.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40