Geråshallens framtid hotad

Ett sparkrav på 20 miljoner kronor kan innebära att verksamheterna i Geråshallen läggs ner. Förslaget har mötts av starka protester och 650 namnunderskrifter har samlats in.

  • Publicerad 06:00, 11 aug 2017

Stadsdelsnämnden i Östra Göteborg ska spara 20 miljoner kronor. Därför utreder man att dra in de kommunala verksamheterna i Geråshallen i Bergsjön, något som skulle spara cirka 1,1 miljoner kronor.

Förslaget, som ska upp i Stadsdelsnämnden i september, har mötts av starka reaktioner från besökare och personal. När motionsgården öppnade i måndags efter sommaruppehållet hade många slutit upp och stämningen var upprörd.

"Ett andra hem"

– För många är Geråshallen ett andra hem. Vi är ett stort gäng som träffas här regelbundet för att träna och fika. Det är oroväckande att tanken på att lägga ner verksamheten ens finns, säger Roger Gingholm, boende i Kortedala.

– En nedläggning skulle dessutom resultera i högre kostnader för både sjukvård och psykvård. Många skulle inte gå någon annanstans och träna.

Melisa Glusac tränar på Geråshallen tre till fyra gånger i veckan.

– Jag blir jätteförbannad. För oss som bor i Bergsjön och inte har råd att betala dyra gymkort finns det inget annat alternativ. Här träffas dessutom människor från många olika kulturer, säger Melisa Glusac.

Används av brottningsklubb

Ruth Borkenhagen, samordnare i Geråshallen, menar att det vore förödande om verksamheterna försvann. Enligt henne brukas hallen idag av mellan 500 och 600 regelbundna besökare i alla åldrar. Hallen används även av brottningsklubben AK 77 som har ett 70-tal medlemmar.

– Det vore katastrof om vi blev av med underhållet. Vi är jätteberoende av att det är personal i lokalen, säger Christer Borkenhagen, vice ordförande i styrelsen.

Läs mer:

Kommunens svar om hallen: "Vi vänder på alla stenar"

Geråshallen

Geråshallen i Bergsjön drivs av Idrott- och föreningsförvaltningen och nyttjas av stadsdelen Östra Göteborg 35 timmar i veckan på dagtid, där man bedriver ett gym samt gruppträningar som gympa och zumba. Fastigheten nyttjas även av brottningsklubben AK 77.

Vi är GBG