Gevriye Demirel kommer från Turkiet men har bott i Sverige sedan början av 80-talet. Foto: Mostphotos/Privat

Gevriye fick inget nytt pass - resan ställdes in

Familjen skulle åka ner till Turkiet för att skriva över fullmakt på mark. Men resan kom aldrig längre än till passcentralen.

  • Publicerad 06:10, 11 jul 2018

Fehmi Demirel från Frölunda åkte med sin 88-årige pappa Gevriye Demirel till passcentralen i vintras för att ansöka om nytt pass till Gevriye. Familjen hade hittat en lucka i sina scheman och skulle passa på att åka till Turkiet så att Gevriye skulle kunna skriva över mark på sina barn.

– Han måste vara på plats för det för att skriva på fullmakt, säger Fehmi Demirel.

Men på passcentralen i Mölndal tog det stopp. Gevriyes gamla pass hade gått ut vilket innebär att han inte kunde använda det som legitimation för det nya passet. I vanliga fall ska då barn kunna bekräfta identiteten men eftersom Fehmi inte är registrerad som Gevriyes son på Skatteverket så blev det nej.

– Jag undrade vad detta var för löjlig lag. Han har ju sitt gamla pass. Ska ni diskriminera folk på det viset. Hur gör man om man inte har några anhöriga, kan man inte skaffa nytt pass då? Säger Fehmi Demirel.

För att få ut ett nytt pass måste man ha en giltig id-handling. Ett utgånget pass är inte en gilitg id-handlig.

– Det är viktigt att handläggaren noggrant kontrollerar sökandes identitet. Sökanden kan ha förändrat sitt utseende avsevärt eller andra personuppgifter sedan det utgångna passet utfärdades, säger Monica Andersson, på polisens rättsavdelningen.

Och om man inte har en giltig legitimation?

– Om sökanden inte har något giltigt pass eller annan giltig legitimation kan sökandes identitet styrkas genom att till exempel familjemedlem skriftligen intygar sökandes uppgifter.

Och om man inte har några familjemedlemmar?

– Även till exempel arbetsgivare eller tjänsteman vid kommunal eller statlig myndighet, som har en yrkesmässig relation till sökanden kan styrka identiteten. Den som styrker identiteten ska vara närvarande vid identitetskontrollen och kunna styrka sin egen identitet. Om sökanden inte har något av ovan nämnda sätt att styrka sin identitet på, rekommenderar Polismyndigheten att man kontaktar passexpeditionen innan besöket för att få information om hur identifieringen kan gå till, säger Monica Andersson.

Gevriye har fortfarande inte något nytt pass. Med det nya systemet för ansökan om pass kan det ta flera månader innan man får tid. Familjen vet inte heller när de kan hitta en lucka för att åka ner till Turkiet.

– Det här har verkligen strulat till det för oss. Han är gammal och när han avlider så blir det ett problem för oss med marken i Turkiet om inte han inte kunnat åka ner och skriva över den på oss, säger Fehmi Demirel

Giltiga id-handlingar

Svenskt vanligt pass (provisoriskt pass är inte giltigt som legitimation)

Svenskt nationellt id-kort

Svenskt körkort

Svenskt SIS-märkt id-kort

Skatteverkets id-kort för folkbokförda i Sverige

Svenskt tjänste- eller id-kort utfärdat av statlig myndighet

Källa: Polisen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG