Foto: Elisabeth Alvenby

GHC:s tuffaste match är inte på isen

Göteborg HC leder kvalserien och kommer allt närmare SDHL. Om klubben har råd med högsta serien i landet återstår att se.

  • Publicerad 09:00, 8 mar 2017

Göteborg HC är ingen anrik klubb. De var en del utav Hisingen Hockey innan de 2014 bröt de sig loss för att tjejerna skulle få komma i första hand.

– Vi startade på noll. Men när Fredrik ”Freddan” Pettersson (tidigare Frölunda Indians) fick höra om hur tjejerna hade det så bestämde han sig för att hjälpa oss komma på fötter.

Nu har klubben en skridskoskola med 120 tjejer och killar som kommer varje vecka. Alla ledare jobbar ideellt.

Göteborg HC valde att placera sig i Angered. Historiskt sätt har östra Göteborg ett lågt hockeyintresse men det finns potential säger sportchefen Jan Mellgren.

– Vi har ett folkhälsoperspektiv. Ohälsotalen i förorten stora. Det vi gör är samhällsbyggnad. Om du tittar på våra yngre lag hittar du bakgrunder från hela världen. Det är världsunikt, säger han.

Efter halva kvalserien spelad leder Göteborg HC tabellen med 16:3 i målskillnad. I matchen mot Haninge sköt de 78 skott.

Läs mer om livet som damelitspelare i ishockey

Tuffare matcher är det vid skrivbordet. Frölunda har tackat nej till ett samarbete. Men Jan Mellgren är inte bitter. Inte heller på kommunen som hjälpt till på alla sätt de kan. Nu hoppas han på fler sponsorer.

– Många företag skriver om sina fina värderingar och jämställdhetsarbete. Upp till bevis. Det enda som krävs är att folk åker hit och ser den fantastiska hockey som spelas och allt jobb som görs vid sidan om. Då tror jag de blir intresserade.

Kan ekonomin sätta stopp för SDHL?

– När det gäller ekonomin är jag alltid orolig. Vi skulle aldrig äventyra klubben. Men jag tror på vår idé och våra värderingar. Det vore underbart om vi på sikt fick vara den första klubben i Sverige med avlönade spelare. Damhockeyn har potential. Vi har potential, säger Jan Mellgren.

Sportchefen Jan Mellgren tror och hoppas att sponsorerna kommer. Foto: Elisabeth Alvenby

Göteborg HC:s i kvalserien

Göteborg HC – IF Björklöven 4-0
Göteborg HC – IF Sundsvall Hockey 2-0
Göteborg HC – Haninge Anchors HC 4-0
Göteborg HC – Färjestad BK 5-0
Göteborg HC – SDE HF 1-3
SDE HF – Göteborg HC (9 mars)
Färjestad BK – Göteborg HC (12 mars)
Haninge Anchors HC – Göteborg HC (16 mars)
IF Björklöven – Göteborg HC (18 mars)
IF Sundsvall Hockey – Göteborg HC (19 mars)

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11