Foto: Elisabeth Alvenby

GHC:s tuffaste match är inte på isen

Göteborg HC leder kvalserien och kommer allt närmare SDHL. Om klubben har råd med högsta serien i landet återstår att se.

  • Publicerad 09:00, 8 mar 2017

Göteborg HC är ingen anrik klubb. De var en del utav Hisingen Hockey innan de 2014 bröt de sig loss för att tjejerna skulle få komma i första hand.

– Vi startade på noll. Men när Fredrik ”Freddan” Pettersson (tidigare Frölunda Indians) fick höra om hur tjejerna hade det så bestämde han sig för att hjälpa oss komma på fötter.

Nu har klubben en skridskoskola med 120 tjejer och killar som kommer varje vecka. Alla ledare jobbar ideellt.

Göteborg HC valde att placera sig i Angered. Historiskt sätt har östra Göteborg ett lågt hockeyintresse men det finns potential säger sportchefen Jan Mellgren.

– Vi har ett folkhälsoperspektiv. Ohälsotalen i förorten stora. Det vi gör är samhällsbyggnad. Om du tittar på våra yngre lag hittar du bakgrunder från hela världen. Det är världsunikt, säger han.

Efter halva kvalserien spelad leder Göteborg HC tabellen med 16:3 i målskillnad. I matchen mot Haninge sköt de 78 skott.

Läs mer om livet som damelitspelare i ishockey

Tuffare matcher är det vid skrivbordet. Frölunda har tackat nej till ett samarbete. Men Jan Mellgren är inte bitter. Inte heller på kommunen som hjälpt till på alla sätt de kan. Nu hoppas han på fler sponsorer.

– Många företag skriver om sina fina värderingar och jämställdhetsarbete. Upp till bevis. Det enda som krävs är att folk åker hit och ser den fantastiska hockey som spelas och allt jobb som görs vid sidan om. Då tror jag de blir intresserade.

Kan ekonomin sätta stopp för SDHL?

– När det gäller ekonomin är jag alltid orolig. Vi skulle aldrig äventyra klubben. Men jag tror på vår idé och våra värderingar. Det vore underbart om vi på sikt fick vara den första klubben i Sverige med avlönade spelare. Damhockeyn har potential. Vi har potential, säger Jan Mellgren.

Sportchefen Jan Mellgren tror och hoppas att sponsorerna kommer. Foto: Elisabeth Alvenby

Göteborg HC:s i kvalserien

Göteborg HC – IF Björklöven 4-0
Göteborg HC – IF Sundsvall Hockey 2-0
Göteborg HC – Haninge Anchors HC 4-0
Göteborg HC – Färjestad BK 5-0
Göteborg HC – SDE HF 1-3
SDE HF – Göteborg HC (9 mars)
Färjestad BK – Göteborg HC (12 mars)
Haninge Anchors HC – Göteborg HC (16 mars)
IF Björklöven – Göteborg HC (18 mars)
IF Sundsvall Hockey – Göteborg HC (19 mars)

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57