Girlschool skapar tyngd åt Statementfestivalen

De firar 40 år som band. Det gör Girlschool med att gästa Statement Festival i Göteborg. – Publiken kan vänta sig ett vilt, energiskt set med mycket balls! säger det brittiska hårdrockbandet.

  • Publicerad 16:25, 16 maj 2018

1978 bildades Girlschool för att mitt i den brinnande punkrörelsen spela hårdrock. Konceptet med de fyra Londontjejerna Denise Dufort, trummor, Kelly Johnson, sång och gitarr, Enid Williams, bas, och Kim McAuliffe, gitarr och sång, blev framgångsrikt. I december samma år kom första singeln – "Take it all away" – men det skulle dröja till 1980 innan debutalbumet "Demolition" kom.

Bandet har varit trogen genren sedan starten och består av originalmedlemmarna med undantaget Kelly Johnson, som gick bort i cancer 2007. Hon har i gruppen ersatts av Jackie Chambers.

När Statement Festival hålls i Göteborg på Bananpiren 31 augusti till 1 september är Girlschool nyrekryterade för att ge tyngd åt festivalen.

För bandmedlemmarna var det självklart.

– Vi blev nobbade av en festival en gång, som det hade gått bra på tidigare, för att de redan hade ett kvinnligt band! … När affischerna som visade bristen på kvinnor i på festivalscener cirkulerade för ett tag sen, belyste det hur lite som har ändrats sedan vi började spela för 40 år sen … Rock och metal är väldigt macho men vi spelar musiken vi vill spela – det handlar om attityd! Publiken kan vänta sig ett vilt, energiskt set med mycket balls! säger de fyra i ett pressmeddelande.

Senast Girlschool gästade Göteborg var som förband tillsammans med Saxon då Motörhead gjorde sin sista spelning i december 2015.

Även gotländska MaidaVale är klara för festivalen och även de kommer bjuda på hård, melodisk rock med vissa psykedeliska inslag.

Nytillkommen är också Göteborgsprofilen Stina Velocette, som med "Ska det va såhär”, skriven som en hyllning och kampsång till alla systrar som delat sina berättelser i och med #metoo, fick ett andra genombrott.

Statement Festival

Hålls: Mellan 31 augusti och 1 september på Bananpiren.

Festivalen: Är en musikfest utan cis-män skapad på initiativ från komikern Emma Knyckare.

Plats: Bananpiren.

Band: Bland andra Frida Hyvönen, Karim & Karam, Tami T, Joy, Det Brinner, Dolores Haze, Zhala, Shirin och nyss tillkomna Girlschool, MaidaVale och Stina Velocette.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG