Gitarrlegendarens instrument till salu i Göteborgsbutik

Med 42 album, 18 miljoner sålda skivor världen över och en status som musiklegendar gick Bosse Winberg, gitarristen från Göteborgsbandet Spotnicks, bort i höstas. Nu säljs de gitarrer som Bosse använt genom hela sin musikkarriär och även den rymdskjorta som han bar på scen. Föremål som alla bär på tung svensk pophistoria.

  • Publicerad 12:30, 7 jul 2020

Det är butiken No1 Guitarshop, på Johannebergsgatan i Göteborg, som fått äran att sälja instrumenten och plagget.

– Det är väldigt roligt att det hamnat hos oss. Bosse är ändå farfar till det svenska popundret. Spotnicks var ju världsartister i början på 60-talet, säger Leif Lundbäck, butiksägaren till No1 Guitarshop.

Legendarisk Göteborgsgitarrist avliden

Det är fem olika gitarrer som säljs. Till skillnad från många andra berömda gitarrister så samlade inte Bosse på gitarrer.

– Han hade kvar sina instrument och förbättrade och byggde om dem tills de blev specialgjorda för honom istället, säger Leif Lundbäck.

Brände huvudgitarren med blåslampa

En av gitarrerna står ut. Det är Bosses huvudgitarr från 1965. När han var på konsert i Mexico City sålde han sin gitarr till ett fan. När han kom till Los Angeles spenderade han flera dagar med att hitta den perfekta ersättningen. Och det gjorde han, men det var ett problem.

– Han tyckte det var fel färg på gitarren. Enligt legenden så tog han fram en blåslampa i trädgården hemma och brände bort färgen han inte gillade på gitarren. Man kan fortfarande se brännmärkena och slitaget. Det var hans huvudgitarr.

Bosse Winbergs huvudgitarr i butiken No1 Guitarshop, på Johannebergsgatan i Göteborg. Foto: Leif Lundbäck.

Bosse Winbergs rymdskjorta som han använde under sina konserter. Foto: Leif Lundbäck

Gitarren som störde Parispolisen

Det är inte den enda historien bakom gitarrerna. När de skulle spela i Paris år 1963 ville en journalist prova Bosses gitarr. Men sändaren på gitarren hade samma frekvens som parispolisens och störde deras radio. När nyheten nådde Sverige hade den förvandlats till en historia om att parispolisen störtade konserten med dragna k-pistar, något som inte var sant.

– Bosse var ett medialt geni och lyckades alltid få världsrubriker, säger Leif Lundbäck.

Med en doft av 60-talet

Gitarrerna är i det närmaste orörda sedan de låg i Bosses händer och om man lutar sig nära kan man fortfarande känna en doft av 60-talet.

– De doftar lite gammalt. Som att öppna en koffert rakt från 60-talet, säger Leif Lundbäck.

Utöver de fem gitarrerna är även Bosses berömda rymdskjorta till salu. i början av 60-talet var rymden och att åka till månen väldigt stort. Bandmedlemmarna lånade därför rymddräkter från en Povel Ramelshow. Genomslaget var enormt och sedan blev det en signaturstil för bandet.

– Jag tror skjortan är tvättad! Men det spelar ingen roll, när man ser plagget känner man ändå doften av Bosse och Spotnicks.

Hoppas på hyllning till Bosse

Bosse Winbergs Gibsongitarr har fått priset 49 000 kronor. Huvudgitarren har ännu inte fått ett nummer, men Leif Lundbäck tror att det blir runt 250 000 kronor.

– Han är ursprunget till hela den svenska musikbranschen. Vi hoppas verkligen att ett museum vill köpa hans tillhörigheter och skapa en hyllning till Bosse. Han har en självklar plats i historien som svensk musiklegendar, säger han.

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20