Gitarrlegendarens instrument till salu i Göteborgsbutik

Med 42 album, 18 miljoner sålda skivor världen över och en status som musiklegendar gick Bosse Winberg, gitarristen från Göteborgsbandet Spotnicks, bort i höstas. Nu säljs de gitarrer som Bosse använt genom hela sin musikkarriär och även den rymdskjorta som han bar på scen. Föremål som alla bär på tung svensk pophistoria.

  • Publicerad 12:30, 7 jul 2020

Det är butiken No1 Guitarshop, på Johannebergsgatan i Göteborg, som fått äran att sälja instrumenten och plagget.

– Det är väldigt roligt att det hamnat hos oss. Bosse är ändå farfar till det svenska popundret. Spotnicks var ju världsartister i början på 60-talet, säger Leif Lundbäck, butiksägaren till No1 Guitarshop.

Legendarisk Göteborgsgitarrist avliden

Det är fem olika gitarrer som säljs. Till skillnad från många andra berömda gitarrister så samlade inte Bosse på gitarrer.

– Han hade kvar sina instrument och förbättrade och byggde om dem tills de blev specialgjorda för honom istället, säger Leif Lundbäck.

Brände huvudgitarren med blåslampa

En av gitarrerna står ut. Det är Bosses huvudgitarr från 1965. När han var på konsert i Mexico City sålde han sin gitarr till ett fan. När han kom till Los Angeles spenderade han flera dagar med att hitta den perfekta ersättningen. Och det gjorde han, men det var ett problem.

– Han tyckte det var fel färg på gitarren. Enligt legenden så tog han fram en blåslampa i trädgården hemma och brände bort färgen han inte gillade på gitarren. Man kan fortfarande se brännmärkena och slitaget. Det var hans huvudgitarr.

Bosse Winbergs huvudgitarr i butiken No1 Guitarshop, på Johannebergsgatan i Göteborg. Foto: Leif Lundbäck.

Bosse Winbergs rymdskjorta som han använde under sina konserter. Foto: Leif Lundbäck

Gitarren som störde Parispolisen

Det är inte den enda historien bakom gitarrerna. När de skulle spela i Paris år 1963 ville en journalist prova Bosses gitarr. Men sändaren på gitarren hade samma frekvens som parispolisens och störde deras radio. När nyheten nådde Sverige hade den förvandlats till en historia om att parispolisen störtade konserten med dragna k-pistar, något som inte var sant.

– Bosse var ett medialt geni och lyckades alltid få världsrubriker, säger Leif Lundbäck.

Med en doft av 60-talet

Gitarrerna är i det närmaste orörda sedan de låg i Bosses händer och om man lutar sig nära kan man fortfarande känna en doft av 60-talet.

– De doftar lite gammalt. Som att öppna en koffert rakt från 60-talet, säger Leif Lundbäck.

Utöver de fem gitarrerna är även Bosses berömda rymdskjorta till salu. i början av 60-talet var rymden och att åka till månen väldigt stort. Bandmedlemmarna lånade därför rymddräkter från en Povel Ramelshow. Genomslaget var enormt och sedan blev det en signaturstil för bandet.

– Jag tror skjortan är tvättad! Men det spelar ingen roll, när man ser plagget känner man ändå doften av Bosse och Spotnicks.

Hoppas på hyllning till Bosse

Bosse Winbergs Gibsongitarr har fått priset 49 000 kronor. Huvudgitarren har ännu inte fått ett nummer, men Leif Lundbäck tror att det blir runt 250 000 kronor.

– Han är ursprunget till hela den svenska musikbranschen. Vi hoppas verkligen att ett museum vill köpa hans tillhörigheter och skapa en hyllning till Bosse. Han har en självklar plats i historien som svensk musiklegendar, säger han.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Alma gav livemusiken nytt liv på igenvuxna scenen

Öppnade sin trädgård för sommarkonserter Sommarens inställda konserter och liveframträdanden har skapat frustration hos såväl musiker som publik. Därför bestämde sig Alma Bengmark från Billdal för att gräva fram en igenvuxen scen och ordna...fredag 14/8 13:21

KONSUMENT GÖTEBORG

Det bör du tänka på när du hyr ut sommarstugan

Konsument Har jag rätt att ersättas för försenat tåg? Vem står för reparation av båten – jag eller säljaren? Och det bör du tänka på när du hyr ut ditt sommarhus. torsdag 13/8 14:37

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11