Kampanj. Med Ambassadors of Pride vill festivalen stäkra hbtqi-personers rättigheter i asylprocessen. Foto: West Pride

Glädje och allvar på årets West Pride

Det är dags för West Pride att förgylla Göteborg. Nytt för i år är en längre parad och en kampanj för hbtqi-personers rätt till en säker asylprocess. “Festivalen är både glädje och allvar", säger arrangörerna.

  • Publicerad 05:30, 13 jun 2022

Måndag, 13 juni är det dags för West Pride. I år kretsar festivalen kring flera punkter: Pride park i Eriksbergshallen, På stan, paraden och Pride House, ett kunskapshöjande koncept.

– Vårt mål är att nå ut till så många som möjligt för att få ett öppnare samhällsklimat, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetschef, West Pride.

Nytt för i år är bland annat att den klassiska prideparaden får ta ännu större plats.

– Vi startar vid Chalmers och tågar ända ner till Gustav Adolfs torg. Där blir det feststämning med artister och viktiga tal. Sedan uppmanar vi alla att ta festivalfärjan med karaoke till Eriksbergshallen.

För festivalen gör comeback på Hisingen efter förra årets succé.

– Det blir det spännande scenprogram med flera kända artister, restaurangområden. barer och utställare. Vi tror att det kommer bli helt fantastiskt.

Asylprocess för hbtqi-personer

West Pride är en fest för att uppmärksamma framgångar för hbtqi-rörelsen. Det är samtidigt en kamp för mänskliga rättigheter. I år riktas ljuset mot hur Migrationsverket trovärdighetsbedömer asylsökande hbtqi-personer.

– Det är en godtycklig och icke vetenskaplig modell som används i bedömningen om en hbtqi-person är trovärdig eller inte. Modellen utgår från en stereotypisk idé om att alla har samma känslor och upplevelser, säger Emma Gunterberg Sachs.

Hon fortsätter:

– Bedöms personen inte trovärdig kan följderna vara fängelse, förföljelse eller död i hemlandet. Det är fruktansvärt. En av personerna i vår kampanj berättade nyligen att han har fått avslag. Det är som en dödsdom för honom.

Med kampanjen Ambassadors of Pride och en namninsamling vill West Pride ställa krav på regeringen att säkerställa att asylprocessen är rättssäker för hbtqi-personer.

– Det är ett tufft ämne. Festivalen är glädjefylld samtidigt som den lyfter allvarliga ämnen.

West Pride 13-19 juni:

Hela programmet finns på westpride.se

Pride park

Artister som melodifestivalvinnaren Tusse, Arja Saijonmaa och Cazzi Opeia uppträder på festivalens scen som även detta år blir inne i Eriksbergshallen. Förutom ett scenprogram med musik, teater samt drag och burlesque-gala, finns ett utställningsområde och restaurang. Pride park är öppen fredag och lördag, 17-18 juni.

Pride House

Pride house är festivalens arena för panelsamtal, workshops och filmvisning som sker på olika ställen runt om i staden på bland annat Stadsbiblioteket, Stadsteatern, Frilagret och Bio Göta. Årets tema är demokrati med tanke på det stundande valet i höst. Vissa programpunkter kommer att strömmas online. Allt är gratis.

Prideparaden

Höjdpunkten för många är Prideparaden som tågar längst med Göteborgs gator och torg under lördagen. Tåget startar längst med Gibraltargatan klockan 13 och avslutas på Gustav Adolfs torg. Årets paradutropare är Tasso Stafilidis.

På stan

Samlar verksamheter och föreningar som har anmält evenemang under Pridefestivalen.

Källa: West Pride

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00