Glädjebesked efter utsläppet: Fritt fram att bada igen

Efter oljeutsläppet i Stora ån i Sisjön i förrgår har ett stort saneringsarbete genomförts och nu är det enligt Göteborgs Stad fritt fram och bada igen.

  • Publicerad 11:46, 1 jun 2018

Det var i måndags som en oljecistern fylld med rapsolja började läcka efter ett kraftigt skyfall. Stora mängder av oljan rann ut i Stora ån i Sisjön och påverkade flera badplatser i södra och västra Göteborg.

Kommunen gick ut och avrådde alla från att bada i området men efter att prover har tagits på oljan konstaterar man nu att den var ofarlig för människor.

– Vi avrådde från bad för säkerhets skull, nu avråder vi inte längre. Eftersom det kan finnas kvar ett tunt oljeskikt på vattenytan kan du bli oljig när du badar, men det är inget som är hälsofarligt, säger Gunnar Edlund, miljöförvaltningen.

EmmaMaria Engelbrektssons hund Vega blev mycket dålig efter att ha badat i det oljiga vattnet.

– Hon började kräkas kraftigt flera gånger då vi var i vattnet, säger EmmaMaria Engelbrektssons.

EmmaMaria och Vega behövde inte uppsöka veterinär men hon var tvungen att avstå från mat ett tag för att bli helt återställd.

– Nu mår hon bra men jag fick sätta henne på matstrejk, säger Emma-Marie.

Saneringen av oljan på går fortfarande för att man ska få upp så mycket av den som möjligt då det är viktigt för fågel och djurliv.

– Vi har egentligen ingen info över hur oljan påverka just hundar. Vi vet att den påverkar fåglars fjäderdräkt och att det kan bli syrefattigt i vattnet, säger Gunnar Edlund.

På Facebook har det florerat bilder på döda fiskar i vattendrag nedåt södra Göteborg men enligt Magnus Pålsson kan man inte säkert säga att de dödats av utsläppet.

– Det är för tidigt att säkert kunna säga det för i den här värmen som vi har blir vattnet så syrefattigt att det dör fisk, säger Magnus Pålsson, kommunikatör för Fiskevårdsnätverket.

Men Magnus uppmanar ändå folk att vara uppmärksamma på vattendragen och ser man något som kan misstänkas vara ett utsläpp kan man kontakta antingen Fiskevårdsnätverket, Sportfiskarna eller miljöförvaltningen.

Enligt Gunnar Edlund kommer saneringen att pågå ett tag till.

– Vi vill få upp så mycket av oljan som möjligt så vi kommer nog hålla på i några dagar till, avslutar han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Dagens namn – 17 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!onsdag 17/10 10:30

Annika Andersson gör musikaldebut i "Emil i Lönneberga"

Nyheter Komikerstjärna spelar mot sin son. Hon har dragit ned skrattsalvor och kallas för Sveriges roligaste kvinna. Nu tar Annika Andersson nästa steg – in i musikalvärlden och i barnteatern – som Emils mamma. – Hon frågade mig om jag hade...tisdag 16/10 17:48

Anmälde S-topp – utreds själv för grundlagsbrott

Nyheter Munch (D) anmälde Khan (S) för förtal. Henrik Munck, politisk vilde i trafiknämnden, anklagade ordföranden i nämnden, Shahbaz Kahn för förtalsbrott. Nu har Justitiekanslern beslutat att inte inleda en förundersökning. Däremot utreds Munck...tisdag 16/10 15:57

Succén: Göteborgarna tog matlådan till kalaset

Nyheter Kulturkalaset mer hållbara än någonsin. Kulturkalaset lyckades minska avfallet rejält i år. Nu fortsätter hållbarhetsarbetet på flera håll i staden.tisdag 16/10 12:03

Dagens namn – 16 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!tisdag 16/10 10:30

Nya vaccinet inför influensasäsongen – ger bredare skydd

Nyheter ”Med det här vaccinet hade vi haft färre inläggningar förra året” I år använder Västra Götalandsregionen ett vaccin som skyddar mot fyra virusstammar i stället för tre. – Med det här vaccinet hade vi haft färre inläggningar på sjukhus förra året, säger...tisdag 16/10 9:01

Improvisationsfestivalen som utmanar röst och rörelse

Nyheter Varia lockar deltagare från hela världen Hallå där...måndag 15/10 11:45

Dagens namn – 15 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!måndag 15/10 10:30

Fortsatt tågstrul mellan Göteborg och Stockholm

Nyheter Trafikverket varslar om förseningar under veckan Det är fortsatt stora störningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm efter den brand som bröt ut i ett ställverk i närheten av Skövde i i söndags.måndag 15/10 9:02

Vi är GBG

    Vi är GBG