ÖPPNAS. Den östra gång- och cykelbanan, den närmast staden, kan öppna kring den 6-8 oktober. Foto: Stefan Winberg

Glädjebeskedet: Då öppnar GC-banan på Älvsborgsbron

Planen var att Älvsborgsbrons östra gång- och cykelbana skulle hållas stängd fram till nästa år. Men sommarens arbeten har gått snabbare än väntat vilket ger full framkomlighet fram till april nästa år.

  • Publicerad 06:06, 3 okt 2020

Gång- och cykelbanan på Älvsborgsbron har varit dubbelriktad sedan februari. Flera incidenter har rapporterats när endast den västra gång- och cykelbanan varit öppen.

Planen var gång- och cykelbanan skulle vara fortsatt dubbelriktad fram till nästa års etapp. Men vissa av sommarens arbeten har kunnat forceras vilket innebär att Älvsborgsbron får full framkomlighet redan i veckan.

Nu öppnar Älvsborgsbron igen

Nu hålls båda gång- och cykelbanorna öppna fram till april nästa år då det är dags för den sista etappen av underhållsarbetet på Älvsborgsbron. Då stängs den östra gång- och cykelbanan igen och den som vill ta sig över bron till fots eller med cykel får återigen samsas på den västra sidan av bron ut mot havet.

Det är ännu oklart hur Trafikverket ska minimera trängseln och olyckorna under nästa års avstängning. Lotta Fredriksson, kommunikatör på Trafikverket, har tidigare sagt till Göteborg Direkt att de diskuterar olika lösningar. Men det är svårt efter som det, enligt Trafikverket, inte möjligt att vare sig bredda gång- och cykelbanan eller ta körfält från biltrafiken i anspråk.

Det har även diskuterats att sätta in en cykelfärja för att minska trängseln på bron. Men i dagsläget finns inga sådana planer.