PLATSEN. Här i Björlanda, placerad på jordbruksmarker norr om Skra Bro och invid skolan Björlandagården ska den nya friidrottsarena anläggas. Foto: Norconsult

Glädjebeskedet: Då ska Hisingens friidrottsarenan stå klar

Friidrottsarenan på Hisingen är ett steg närmare byggstart. Ett glädjebesked för föreningen IF Kville.

  • Publicerad 15:54, 19 dec 2019

– Det är för oss som förening, fantastiskt. Vi har inte haft någon förening på Hisingen sedan Rambergsvallen försvann, säger Anders Walther, sportchef, IF Kville.

Den framtida friidrottsanläggningen planeras norr om Skra Bro i Björlanda.

Tanken är att ersätta den friidrottsverksamhet som tidigare fanns på Rambergsvallen men som försvann 2014 i samband med att den byggdes om till den renodlade fotbollsarenan Bravida.

Göteborg Direkt rapporterade i augusti i år att Idrotts- och föreningsnämnden pausade investeringarna på grund av ekonomisk osäkerhet.

Oklart läge för ny friidrottsarena på Hisingen

Men med avsatta pengar för driften i Alliansens budget tillsammans med en tumme upp från byggnadsnämnden, kan bygget fullföljas som planerat.

– Nu finns det inga hinder, säger Elisabet Lann (KD), ordförande idrotts- och föreningsnämnden.

Hastighetsträning med idrottsstjärna

Friidrottsföreningen IF Kville har stora ambitioner för den nya anläggningen.

Förutom att arenan ska vara öppen för spontanidrott planeras på föreningens bekostnad ett gym och ett speedcenter – som ska erbjuda snabbhetsträning till bland annat fotbolls-, innebandy- och handbollslag.

Och det blir inte vem som helst som ska leda verksamheten.   

– Min efterträdare Peter Karlsson tar över i januari. Det är som hand i handske, han har svenskt rekord på 100 meter. Är det någon som kan hastighetsträning så är det han, säger Anders Walther.

Veteran-VM 2022

Förhoppningen är att komma igång med markarbetet redan till våren och senast år 2022 – lagom till Veteran-VM – ska arenan stå klar.

– Staden har lovat tre arenor till veteran-VM. I dagsläget finns bara två, den på Hisingen saknas men är lovad till dess, säger Anders Walther.

Storsatsningen: Ny friidrottsarena planeras i Björlanda

EFTERLÄNGTAD. Foto: Göteborg Stad

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57