Viktig verksamhet. Beskedet att Kulturskolan i Östra Göteborg slipper nedskärningar mottogs med glädje. Foto: Mostphotos

Glädjebeskedet: Kulturskolan räddas

Kulturskolan i Östra Göteborg kan andas ut. Det blir inga nedskärningar som först befarades. – Det är viktigt att bevara verksamheten som den är, säger Özgür Tasbas (MP), stadsdelsnämndens ordförande.

  • Publicerad 06:30, 17 feb 2018

Stadsdelen Östra Göteborg står i år inför stora ekonomiska utmaningar. Besparingar måste därför till på flera håll, främst inom sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder, men även Kultur- och fritidssektorn påverkas.

Innan jul stod det klart att Kortedala bibliotek tvingas flytta, något som föranledde stora protester bland invånarna.

Skjuter till 980 000 kronor

Information om att även Kulturskolan skulle komma att drabbas av nedskärningar i form av en och en halv tjänst skapade stor oro bland föräldrar och barn.

Efter förra veckans nämndmöte stod det, till mångas lättnad, klart att verksamheten kommer att kunna fortsätta som vanligt. Detta genom att budgeten förstärks med 980 000 kronor från en central reservbudget.

– Stadsdelen går back ekonomiskt, men vi tycker inte att nedskärningar i Kulturskolan är rätt väg att gå. Det är en ganska liten kostnad och förhållandevis lite pengar för så mycket verksamhet. Det är viktigt att den bevaras, säger Özgür Tasbas, ordförande i Östra Göteborgs stadsdelsnämnd.

Kan det bli aktuellt med nedskärningar längre fram?

– Vi jobbar utifrån ettårsbudgetar, men nej, vi ska inte dra ner på Kulturskolan.

Beskedet mottogs med lättnad, inte minst hos Petter Rosenlundh, enhetschef för Kulturskolan i Östra Göteborg.

– Jag har full förståelse för att stadsdelen står inför stora utmaningar ekonomiskt, men det första förslaget innebar att Kulturskolan skulle drabbas väldigt hårt. Därför är jag glad att nämnden såg vilka konsekvenser det skulle få.

Kan inte expandera

Efter beskedet att Kulturskolan riskerade att bli av med en och en halv tjänst lät inte reaktionerna från upprörda föräldrar vänta på sig.

– Även om det varit en turbulent och omskakande tid så har det varit otroligt fint att se vilket stort engagemang som finns och hur mycket Kulturskolan faktiskt betyder. Det värmer mitt hjärta.

Han är tacksam över att verksamheten kan fortsätta som tidigare, men menar att det finns mycket kvar att göra för att kunna möta upp behovet.

– Jämfört med andra stadsdelar har vi en förhållandevis liten kö, men det beror inte på att intresset är mindre här utan på att vi har svårt att nå ut. Det behövs pengar för att kunna göra verksamhet där barn och ungdomar finns, säger Petter Rosenlundh och förtydligar:

– Att läsa en folder om att lära sig spela klarinett är inte det samma som att faktiskt få prova att spela.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG