Räddat. Ett förlängt bygglov säkrar den närmaste framtiden för konstverket Nuet i Hökälla. Foto: Adrian Nordenborg

Glädjebeskedet: Nuet är räddat

Nuet får stå kvar. Politikerna i Norra Hisingen har ansökt om ett förlängt byggnadslov och stoppar att jubileumskonstverket rivs i förtid.

  • Publicerad 05:30, 25 jun 2020

Att var sak ska vara på sin plats blir väsentligt under en kris.

Jens Adamik (L), ordförande stadsdelsnämnd Norra Hisingen. Foto: Pressbild

Det 14 meter höga konstverket tillika utsiktstornet i naturområdet Hökälla på Hisingen kommer att stå kvar under jubileumsåret 2021.

– Vi har fattat beslut om att dels ansöka om ett förlängt tillfälligt byggnadslov dels skicka en begäran till park- och naturförvaltningen att de ska ta över konstverket, säger Jens Adamik (L) ordförande, SDN Norra Hisingen.

Jubileumskonstverk rivs ett halvår innan firandet

Men vägen till räddningen har varit krokig. För vem som ansvarar för konstverket har inte varit självklart.

– När man vanligtvis sitter med hemtjänstfrågor blev jag smått förvånade över att vi ens hade ett torn när frågan dök upp här upp i november 2019, säger Jens Adamik.

Han tycker det är olyckligt att Nuet inte hamnade på ”rätt” plats från början.  

– Konstverk i parker bör inte ligga hos stadsdelen som främst ansvarar för omsorgsfrågor. Det känns väldigt konstigt att mitt under en pandemi hålla på med ett konstverk. Att var sak ska vara på sin plats blir väsentligt under en kris, säger han och tillägger:

– Nu tar vi omtag så att allt hamnar rätt. Det verkar som att alla partier vill att park- och natur ska hantera konstverk i parker så vi har gott hopp om att de ska ta över Nuet.

AnnaSara Perslow (C), ordförande i park- och naturnämnden håller med.

– Det är en jätteviktig plats och utflyktsmål för många. Jag ska göra så gott jag kan för att det ska få stå kvar, sa hon till Göteborg Direkt i en tidigare intervju.

Nuets räddning skjuts på framtiden

Mer om Nuet av Jens Thoms Ivarsson

NUET är ett slags tids-och utsiktstorn av konstnären Jens Thoms Ivarsson.

"Verket invigdes 28 oktober 2017 som en del av Land Art:"Göteborg Stad genom 400-årsjubileet sätter fokus på att skapa en grönare skönare stad. Som ett led i arbetet smyckas staden bland annat med naturkonstverk på sju platser som är tillgängliga för alla.

Land Art är en konstform som tar avstamp i landskapet och använder naturen som källa för att skapa installationer som är tänkta att stå kvar en längre tidsperiod."

Källa: Göteborg 2021 Land art

Visa merVisa mindre

Vi är GBG