Framtidstro. Efter ett halvår i ovisshet kan ägarna till Opalens krog i Tynnered, Sabri och Josef Asmar äntligen andas ut. Foto: Johanna Roos

Glädjebeskedet: Opalens krog räddad

Efter ett påfrestande halvår i ovisshet står det klart att Opalens krog kommer att få en ny lokal på Opaltorget. "Det är en tyngd som lyfts från våra axlar", säger ägaren Sabri Asmar.

  • Publicerad 06:30, 22 aug 2021

Nu är det bara guld och gröna skogar.

Det var i slutet av förra året som ägarna till stammiskrogen Opalens krog, bröderna Josef och Sabri Asmar, fick det chockartade beskedet: De skulle bli tvungna att stänga – efter 33 år.

Anledningen var att de inte längre skulle få tillgång till den nya lokalen som de tidigare blivit lovade på Opaltorget.

Någon förklaring till beslutet fick de inte och situationen väckte stor förtvivlan eftersom de inte hade någon annanstans att ta vägen.

Samlade till möte

Invånarna i Tynnered upprättade en protestlista, som fick över 600 namnunderskrifter och flera ledande Göteborgspolitiker gick ut och visade sitt stöd för ägarna.

En av dem var Hampus Magnusson (M), ordförande i byggnadsnämnden.

– Opalens krog har varit en mötesplats och en trygg punkt här i 33 år. Den är del av områdets karaktär. Göteborg ska värna våra företagare, stora som små.

För att försöka komma till ett avslut bjöd han den 14 juli in till ett möte med bland andra krogägarna, Lars Falk, tidigare delägare och projektledare för Opaltorget Förvaltning AB, Martin Öbo, fastighetsdirektör och Mats Ahdrian (KD), ordförande i fastighetsnämnden.

Föll mellan stolarna

Kort därefter stod det klart att kontraktet slutligen kunde skrivas, vilket undertecknades av Lars Falk, som tidigare uttalat att han inte har något ansvar för krogens lokal.

Nu menar han att det som hänt är olyckligt och beror på en tidigare uppdelning av bolaget i flera enheter.

– Den enhet som skulle sköta deras lokal gjorde inte det och då fick jag gå in och hjälpa till för att kunna få in dem i studentbostäderna och det har vi lyckats med nu, säger han och fortsätter:

– Det är olyckligt att de hamnat mitt emellan de här olika parterna.

Blickar framåt

Nu vill Josef och Sabri Asmar lämna allt strul bakom sig och istället blicka framåt.

– Det känns jättebra och nu ser vi fram emot en nystart, säger Sabri Asmar.

De kommer att stanna i den tillfälliga byggnaden fram till augusti nästa år och planen är att kunna flytta in i den nya lokalen i början av 2023.

– Nu är det bara guld och gröna skogar, nu kan vi äntligen gå vidare och håller just nu på att göra vår layout för den nya lokalen, säger Josef Asmar.

Vi är GBG