Glädjebeskedet: Skolor vill testa sovmorgon

Räddningen kan ligga inom räckhåll för morgontrötta tonåringar. Stadsdelen Centrum ger nu tummen upp till ett förslag om att testa sovmorgon på utvalda skolor, med hopp om piggare elever och bättre skolresultat.

  • Publicerad 06:00, 23 okt 2017

Var det tungt att kliva upp i morse? Många tonåringar håller nog med dig, i den åldern brukar sömnbehovet öka för många.

Före åtta är inga elever schemalagda i Centrums skolor. Men i framtiden kan den ordinarie starttiden komma att läggas senare än så. Grunden är en motion i kommunfullmäktige från kristdemokraten Kalle Bäck som föreslår att Göteborg ska testa sovmorgon för bättre skolresultat, från högstadiet och uppåt.

Något som stadsdelsförvaltningen i Centrum gärna vill haka på och frågan kommer att lyftas på nästa nämnd.

– Vi vill gärna öppna för ett pilotprojekt någonstans i stan där man kan prova det här på några skolor, säger Hans Wettby sektorschef för utbildning i Centrum.

Hur lång sovmorgon man tänker sig eller vilka skolor som kan få prova är än så länge inget man tagit ställning till, men om ett pilotprojekt funkar bra kan man enligt honom tänka sig att införa det på skolor i hela stadsdelen.

– Ja absolut. Det finns ju skolor runtom i Sverige där man visat på bättre elevresultat tack vare det här och med en pilot kan vi se vilka effekter det får här, säger han.

En av riskerna han ser är att en senare starttid kan komma att påverka fritidsaktiviteter, eftersom sluttiden också förskjuts.

18-åriga Amanda Cederqvist Öberg som går sista året på Hvitfeldtska gymnasiet, tycker dock att fördelarna väger upp.

– Det är mycket skönare att få sova på morgonen och gå lite längre, det påverkar hela dagen om man fått sova. Jag upplever att desto tidigare man börjar desto fler kommer sent, säger hon.

Hon börjar åtta tre dagar i veckan och måste då kliva upp vid halv sju. Att senarelägga en timme skulle betyda mycket, säger hon.

– Jag känner stor skillnad på att börja åtta eller nio. Man orkar inte prestera lika bra när man börjar så tidigt.