Ditresta. Familjen Al-Shoaib hade åkt från Kungälv för att vara med på Eid-firandet i Hjällbo. Pappa Samer och tioåriga dottern Rinad. Foto: Lovisa Hansson

Glädjefyllt när Eid firades i Hjällbo

Efter två år av restriktioner kunde fastemånaden ramadan äntligen avslutas som vanligt. Med ett stort och flera dagar långt firande, Eid al-fitr. I Hjällbo bjöd föreningarna Gröna Milen och Naag Nool in till fest med fokus på gemenskap, mat och lek.

  • Publicerad 12:24, 3 maj 2022

Kön till de färgsprakande hoppborgarna ringlade långa i måndags när hundratals besökte Eid-firandet i Hjällbo.

Samer Al-Shoaib stod och tittade på att tioåriga dottern Rinad när hon hoppade.

– Vi har åkt ända från Kungälv för att vara med på firandet. Eid är en viktigt högtid för oss och vi brukar åka till Angered eller Hjällbo, för här är det alltid roliga aktiviteter för barn, säger han.

Fastemånaden ramadan avslutades i helgen och måndagen innebar en start för Eid-firandet som pågår i flera dagar.

För många skolelever innebär Eid att man tar ledigt från skolan. En av dem är 15-årige Ali Alsaidan.

– Det bästa med högtiden är att verkligen hela familjen samlas och umgås, säger han.

Ali Alsaidan.

Ramadan avslutades med stor fest i Hjällbo.

Men förutom att träffa släkt och vänner är det många som vill hitta på roliga saker tillsammans med sina barn. Och behovet av aktiviteter som är öppna för alla ökar.

Det menar ideella föreningarna Gröna milen och Naag Nool som själva gjorde slag i saken och tillsammans stod för firandet i Hjällbo med stöd av Unga Påverkar Angered.

– Med Gröna milen vill vi skapa en meningsfull fritid för ungdomar. Jag bor i Hjällbo och det var något som saknades när jag växte upp. Vårt mål är att ordna aktiviteter och att arbeta med folkbildning, säger Abubakar Burhan, ordförande.

Abubakar Burhan, ordförande Gröna milen.

"Många har längtat efter att kunna umgås och fira tillsammans igen" säger Abubakar Mohamud.

Liknande mål har organisationen Naag Nool som startades för ett år sedan. Naag Nool är ett somalisk uttryck och översätts som stark, självständig kvinna.

– Vi vill vara som extra storasystrar för de tjejer som kommer till oss, säger Zamzam Aweis.

Vill bidra till förändring

Varje fredag håller de till på Fryshuset i Kviberg. Där anordnas olika aktiviteter som dans, läxhjälp eller så man bara komma dit för en pratstund.

– Tjejerna som kommer till oss pratar ofta om kulturkrockar och att det blir mycket hemmasittande eftersom det saknas aktiviteter som är riktade mot dem. Det är något vi själva upplevt och därför vill vi bidra till en förändring, säger Zamzam Aweis.

Engagerade. Ambaro Mohamed och Zamzam Aweis från organisationen Naag Nool.

HDK-studenten Zhuowen Ma var på plats med sitt konstnärliga stick-projekt. "Jag har stickat rutor för att hoppa hage. Barnen hjälper mig att utveckla projektet" förklarar hon.

Eid-firanden i Nordost:

Ondag 4 maj. Mellan klockan 15-19 är det Eid-firande i Bergsjön centrum med bland annat dockteater, dans och barnaktiviteter.

Torsdag 5 maj. Mixgården och Minimix ordnar Eid-fest i parken i Hammarkullen. Här finns chans att hoppa hoppborg, äta grillat, leka lekar och delta i tävlingar. Klockan 17-20.

Fredag 6 maj. Eid-fest i Lövgärdet Centrum med aktiviteter, grillning, ansiktsmålning och mycket mer. Klockan 16-20.

Lördag 7 maj. Högtiden avslutas med en festival på Blå stället i Angered. Nöjesattraktioner, tävlingar, ansiktsmålning och hennamålning utlovas mellan klockan 11-16.

Lördagskvällen avslutas på Världskulturmuseet, klockan 19-21, med standup av Diyari Mahmoud, musik med Amena Alsameai och poesi av Sara Garib.

Fri entré hela dagen.

Visa merVisa mindre