Glödande In Flames på hemmaplan

Senast sålde de ut på Pustervik. Nu tar In Flames sats för sin tredje Scandinaviumspelning. Göteborgs metalstoltheter är heta och förtjusta inför utmaningen. – Det är fortfarande overkligt att spela där man sett alla sina favoritband, säger gitarristen Björn Gelotte.

  • Publicerad 12:00, 12 nov 2017

In Flames är i slutfasen på sin turné som tagit bandet runt jorden, där bland annat Syd- och Mellanamerika ingått. Den 21 december avslutar gruppen med spelning i London. Men först hemmaplan, som de inte gästat sedan den exklusiva klubbspelningen i mars på Pustervik. Den 16 november landar turnén i Scandinavium när In Flames delar scen med Five Finger Death Punch.

– Det är ju lite annorlunda nu när vi är två coheadlineband. Det gör ju att vi inte kan dra iväg och spela två och en halv timme, säger Björn Gelotte.

Så vad kommer då In Flames bjuda på?

– Ärtsoppa? föreslår Björn Gelotte och fortsätter:

– Vi gör som vi alltid gör, plockar in material från våra tolv plattor. Vi brukar prova oss fram för låtlistan. Det viktigaste är att spela det vi själva gillar.

Han funderar ett tag på frågan om hur många låtar de kan ha på repertoaren innan han svarar.

– Med de medlemsbyten vi har gjort blir det ju färre än med den gamla sättningen. Dessutom, vi är ju inte som Bruce Springsteen med 140 låtar som han drar omkring med. Sedan har vi ju låtar som är beroende av triggade trumloopar och syntslingor. Men kanske 50... Samtidigt brukar vi inte bryta låtlistan när vi väl är på turnén. Fast det är klart, kör vi på ett festivalgig blir det en timme. Är vi själva på scen spelar vi längre.

Jo, In Flames har genomgått förändringar de senaste åren. Först hoppade trummisen Daniel Svensson av 2015. Senare följde basisten Peter Iwers efter.

Under inspelningen av senaste albumet "Battles" blev sessiontrummisen Joe Rickard fast medlem. Nu är hans polare Bryce Paul turnébasist i bandet.

– Han har hängt med sedan april, maj och är klockren. Det är inte helt givet att byta ut rytmsektionen. Daniel och Peter hade ju ett grymt sväng. Men jag undrar om inte det vi har nu är bättre, säger Björn Gelotte.

Tillsammans med sångaren Anders Fridén är han den ende kvarvarande medlemmen sedan 90-talet. Att ingen av originalmedlemmarna är kvar förklarar Björn Gelotte så här:

– När jag kom med, tät följd av Anders, hade bandet ärligt talat inte gjort så mycket live. Det var först när vi kom med som det började hända saker.

In Flames – Göteborgs hårdaste metallexport

Är: Anders Fridén, sång, Björn Gelotte, gitarr, Niclas Engelin, gitarr och och Joe Rickard, trummor. På turnen spelar Bryce Paul bas.

Bildades: 1990 i Billdal. Anders Fridén och Björn Gelotte kom med 1995.

Aktuella: med världsturnén som kommer till Göteborg, Scandinavium, 16 november.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG