Dygnet runt-förskolor. Stängs runt om i staden. Foto: Mostphotos (genrebild)

God natt för stadens dygnet runt-förskolor

Nattomsorgen på minst två förskolor risker att försvinna. Ett beslut som slår hårt mot alla föräldrar med obekväma arbetstider. "Samhället kräver att vi arbetar natt och vi har också barn" , säger en förälder.

  • Publicerad 09:40, 6 mar 2020

Jag får skola om mig om förskolan stänger.

Cie Rosenqvist, föräldrar till barn på Prästgårdsängens nattavdelning. Foto: Privat.

I dagsläget finns det sju kommunala förskolor i Göteborg som erbjuder barnomsorg under dygnets alla timmar för föräldrar med avvikande arbetstider.

Nu ska de minskas ner till fyra.

Nattis på förskolorna Prästvägen i Lundby, Sommarvädersgatan i Biskopsgården och Prästgårdsängen i Örgryte-Härlanda är verksamheter som riskerar att försvinna.

Ett beslut som skakar om såväl personal som föräldrar till barn på förskolorna.

– Vi blev tagna på sängen och då kan jag tala för alla föräldrar som har sina barn där för att de har obekväma arbetstider, säger Cie Rosenqvist, förälder med barn på Prästgårdsängens nattavdelning.

"Samhället kräver att folk arbetar natt"

Hon arbetar som specialistsjuksköterska inom intensivvården med arbetstider som är förlagda till väldigt tidiga morgnar och sena kvällar, vilket innebär att hennes treåriga dotter måste sova på förskolan.

– Jag är ensamstående och i min bransch finns det inga jobb under dagtid. Jag får skola om mig om förskolan stänger, säger hon och tillägger:

– Det är ingen som sätter sitt barn i en dygnet runt-förskola eller lämnar bort sitt barn nattetid för att man tycker det är roligt. Det gör vi för att vi arbetar i branscher som faktiskt kräver dygnet runt-arbetande personal.

Cie Rosenqvist har heller ingen familj i Göteborg som kan hjälpa till att betala en privat barnvakt för flera nätter i veckan är inte hållbart.

Enligt Elisabet Nord, chef på förskoleförvaltningen handlar neddragningen om ett uppdrag från politikerna att höja kvaliteten i verksamheterna genom att samla resurserna och barnen på fyra förskolor.

– I kartläggningen såg vi att beläggningen var väldigt låg. I genomsnitt är det mellan två och sex barn per natt och det gör det sårbart, dels utifrån ett ekonomiskt perspektiv dels för barnen som ibland är helt ensamma, säger hon.

"Var är barnperspektivet?"

Cie Rosenqvist är inte imponerad. Hon har blivit hänvisad till att söka någon av de andra nattöppna förskolorna, varav de närmaste ligger i Angered respektive Frölunda.

– För mig och min dotter skulle det innebära cirka tre timmar pendling per arbetsdag och att min dotter behöver gå upp 03.30 vissa dagar för att jag ska komma i tid till mitt arbete. Var är barnperspektivet i den lösningen.

Hon saknar därför ett mer humant perspektiv i resonemanget från kommunen.

– Jag förstår att det handlar om politik och pengar men någonstans finns den här verksamheten till för att vårt samhälle ska gå runt med de kraven som finns på service dygnet runt oavsett vad det gäller.

Hon fortsätter:

– Om vill vi ha ett samhälle som är utformat på det sättet, får man även se till att det fungerar för de människorna som ska utföra tjänsterna. Det är en stor andel av oss medborgare som har arbetstider som inte är förlagda mellan klockan 8 och 17. Vi har barn som alla andra.

Tittar på tillfälligt alternativ

Kommunen meddelar även att från hösten 2020 fram till våren 2021 kommer det saknas en förskola med dygnet runt i centrum. Därför tittar förvaltningen nu på om det går att lösa ett tillfälligt alternativ i området under tiden.

Förvaltningen arbetar samtidigt med att hitta en ny permanentlokal för en förskola med verksamhet dygnet runt på en annan plats i centrum som ska öppnas under våren 2021.

Fler vittnesmål från föräldrar som drabbas:

"Detta påverkar oss så klart med i allra högsta grad då X jobbar inom sjukvården och har obestämda arbetstider samt jag som jobbar som X och slutar sent på kvällarna. Vi är i stort behov av detta nattis samt att vi flyttade till området när vi visste vi fått plats."

"För mig är situationen så att jag är ensamstående med X... Och då menar jag HELT ensam. Ingen varannan helg eller annat. Jag har inte familjemedlemmar som kan hjälpa heller. Kravet från min arbetsgivare är att jag ska kunna arbeta dagtid, kvällar (till 22) samt varannan helg. Utan denna form av förskola blir jag tvungen att söka annat jobb och hur många dagtidsjobb finns det som undersköterska?Och jag kan bara anta att det är många som sitter i samma situation."

"Jag och X skulle, så långt våra arbetsgivare tillät oss, pussla med våra jobbtider så att vi kunde gå om varandra. Pusslande av tider skulle dock inte räcka till, då vi båda i perioder pga våra arbeten behöver jobba mer, så barnvakter skulle vara nödvändiga. Då vi båda har oregelbundna arbetstider som inte följer fast schema skulle det innebära en stress för familjen att ständigt pussla med jobbtider och barnvakter. Dessutom skulle vi sällan ha möjlighet att vara tillsammans som familj, vilket skulle påverka familjens relationer och mående."

 

Visa merVisa mindre

Berörda förskolor

De förskolor som berörs av omorganiseringen är Prästgårdsängen, Klockarevägen och Prästvägen.

.

Runt 50 barn går i de förskolorna som påverkas. Totalt är det 110 barn på alla sju förskolor med verksamhet dygnet runt.

I snitt är det mellan två till sex barn som sover på varje förskola per natt i åldrarna 1 till 12 år.

Källa: Göteborgs stad

Visa merVisa mindre

Vi är GBG