Snuva och hög feber är några av symptomen som influensan kan bära med sig. Det årliga vaccinet mot influensan lindrar symptomen eller skyddar dig helt. Foto: Digitalpress och ArenaCreative

God tillgång på vaccin efter förra årets larm

Årets influensasäsong står för dörren och det är dags att vaccinera sig. Efter förra årets larm om brist på vaccin beräknas årets tillgångar vara goda, enligt Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare i VGR.

  • Publicerad 08:07, 5 nov 2019

Den 19 november startar influensavaccinationen runt om i landet. I år väntas vaccinet komma tidigare än så och de som befinner sig på en vårdcentral inom de närmsta dagarna har chans att få sprutan då.

Förra året tog influensavaccinet slut i många delar av Sverige och Europa, även ersättningsvaccinet tog slut. Anledningarna till detta är många menar Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare på VGR.

– Viljan att vaccinera sig ökade. Inte bara hos riskgrupperna, utan speciellt hos friska personer. Fler känner till att influensavaccinet är ett väl beprövat vaccin och rädslan för det har minskat, förklarar Gunilla Ockborn.

En annan anledning som gjorde att vaccinviljan ökade förra året var att det var 100 år sedan Spanska sjukan inträffade. Denna epidemi var något som uppmärksammades mycket i olika medier, vilket gjorde att fler personer valde att vaccinera sig.

Vilka åtgärder har ni tagit för att inte vaccinet ska ta slut i år?

– Alla regioner har meddelat att de har större behov i år och leverantörerna i sin tur har sagt att tillgångarna på vaccin ska vara god, säger Gunilla Ockborn.

Totalt levererades det över en miljon doser av influensavaccinet under förra årets influensasäsong.

Detta årets vaccin skiljer sig inte så mycket från förra året, men i år har alla landsting gått över till ett vaccin som skyddar mot alla fyra virussorter.

Vilka som bör vaccinera sig har inte heller ändrats sen förra influensaperioden. Det är fortfarande människor som tillhör de utsatta grupperna, som äldre, gravida och folk med hjärt- och lungsjukdomar.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57