Hemma. Stödet från Angereds avhopparverksamhet till IS-återvändare har gett goda resultat. Foto: Mostphots (genrebild)

Goda resultat efter stöd till IS-återvändare

Stödinsatser för de IS-återvändare som är tillbaka i Angered har gett goda resultat. Det är såväl stadsdelen som polisen överens om.

  • Publicerad 11:40, 22 feb 2020

Det är från de nordöstra stadsdelarna i Göteborg som de flesta personerna har rest för att ansluta sig till terrororganisationen IS.

Enligt polisen har omkring 30 personer återvänt till Angered varav nära hälften har fått stöd i stadsdelens avhopparverksamhet under de senaste två åren.

Ett stöd som har visat sig ge goda resultat, rapporterar P4 Göteborg.

– När man inser att det liv som man trodde skulle vara rätta vägen, att det visade sig att det inte stämde och det inte alls var så som man hade fått det beskrivit för sig, då blir också drivkraften stark att ta sig ur, säger Andreas Wetterberg, koordinator på trygghetssamordningen i Angered till P4 Göteborg.

"Flesta vanliga människor"

Stadsdelens stöd handlar framförallt om att erbjuda praktisk hjälp och att säkra tryggheten för barnen som att hjälpa till med personnummer, fastställa faderskap, ordna med förskola och skola.

– Alternativet är mycket sämre. För om vi inte hjälper den här gruppen så är risken större att det händer andra saker som påverkar samhället. Till exempel som vi ser i andra länder att det blir terrordåd eller att människor far väldigt illa i den här miljön, säger han till radion.

Polisen är av liknande uppfattning och påpekar att samtliga återvändare har förhörts

– Det är ett 30-tal individer som vi har hanterat i vår insats och min uppfattning är att de flesta är vanliga människor nu som har ett fungerande liv, säger Tomas Collin vid polisen i Angered till Ekot.

Majoriteten ska vara i 20-årsåldern och en tredjedel av dem kvinnor.

Robert Hannah vill döma IS-återvändare för landsförräderi