Dyr läxa. 10 000 kronor i böter för trädgårdsättika är mycket pengar för en ideell förening, anser Särö golfklubb. Foto: Mostphotos

Golfklubb vattnade med ättika får betala 10 000

En ideellt arbetande medlem på Särö golfklubb tog i höstas med sig trädgårdsättika hemifrån för att få bukt med ogräs. Nu får klubben böta 10 000 kronor eftersom det saknades tillstånd från Kemikalieinspektionen.

  • Publicerad 13:58, 3 feb 2021

Styrkan som används är samma som används för att lägga in gurka och rödbetor.

Under en miljöinspektion på Särö golfklubb i höstas hittade inspektören dunken med en skvätt trädgårdsättika i en maskinhall.

För att få bort ogräs mellan stenar hade en medlem som arbetat ideellt på golfbanan använt en sexprocentig trädgårdsättika av märket Dubbel kraft ättika, som säljs i vanliga blomsterbutiker.

Det visade sig vara en dålig idé eftersom användning av medlet kräver tillstånd från Kemikalieinspektionen, som klubben saknade – något som tidningen Norra Halland var först med att rapportera om.

Klassisk golf på klassisk mark

Ärendet återremitterat

Straffet blev en miljösanktionsavgift på 10 000 kronor, en påföljd som klubbens ordförande Bertil Wiktorén anser oskäligt hårt.

– Medlet användes utan klubbens vetskap. Självklart ska vi hålla ordning och reda på våra ideellt arbetande medlemmar, men styrkan på ättikan som användes är samma som används för att lägga in gurka och rödbetor.

Särö golfklubb har nu överklagat till Mark- och miljödomstolen, som nu ifrågasätter Kungsbacka kommuns handläggning av ärendet, som nu återremitterats.

Bland annat anser man inte att klubben fått möjlighet att yttra sig innan beslutet om miljösanktionsavgiften fattades.

Klubbdrottningen förverkligar drömmen i Särö

Vi är GBG

    Vi är GBG