Lömsk. TBE smittar direkt vid bettet, sitter en fästing med TBE på kroppen då har man fått TBE.

Göran lider av sviterna 15 år efter fästingbettet

Efter ett fästingbett vände livet upp och ner för Göran Johannesson. Han förlorade jobb, familj och bostad. Femton år senare lider han fortfarande av sviterna från TBE. ”Önskar inte min värsta fiende detta”, säger han.

  • Publicerad 09:00, 25 aug 2021

Sommaren 2006 var Göran Johannesson 30 år, hade ett chefsjobb och levde ett vanligt småbarnsliv i en villaförort. Men mitt i semestern förändrades allt.

– Jag vaknade upp en natt med en fruktansvärd huvudvärk, tog två Ipren och somnade om. Det är det sista jag minns.

Sex dagar senare vaknar Göran upp på Kungälvs Sjukhus. Då hade läkarna förgäves försökt att få bort tre svullnader på hjärnan orsakade av en TBE-infektion. Fästingbettet var gömt bakom örat.

– Jag var halvförlamad och hade stora problem med att hantera ljuset och ljudet omkring mig.

Rekordmånga TBE-fall i sommar

Hjärntrött

Vägen tillbaka har varit lång och krokig. Kroppen återhämtade sig från förlamningen men hjärnan hängde inte med.

– Jag fick lära om allt på nytt samtidigt som tröttheten aldrig ville ge sig. Läkarna skrev in mig på psykiatrin och sa att jag var deprimerad. Men jag har aldrig varit deprimerad däremot väldigt frustrerad.

Göran menar att han blev felbehandlad och att det dröjde över tio år innan han fick en riktig diagnos.

– Det har kostat mig allt, min familj och vänner, mitt boende och mitt yrkesliv. Jag orkade inte med mig själv så hur skulle någon annan orka med mig. Det var tio tuffa år.

Till slut hamnade Göran rätt i vårddjungeln och fick genomgå en neuropsykiatrisk utredning där det blev fastställt att han lider av förvärvad hjärnskada vilket innebär hjärntrötthet, minnes- och intrycksproblematik.

Syns inte på utsidan

Först då fick han rätt till stöd och kunde sakta skapa ett nytt liv. I dag är han sjukpensionär, praktiserar två dagar på en Ica-butik, har en god man, boendestöd och LSS.

– Inte som jag föreställde mig livet som 45-åring precis. Det värsta är att min problematik inte syns på utsidan men blir det för mycket folk på spårvagnen måste jag gå av. När hjärntröttheten är som värst kan jag knappt få fram orden. Och hur mycket jag än sover känner jag mig aldrig utvilad, säger han och fortsätter.

– Jag önskar inte min värsta fiende att genomlida det jag har gått igenom. Det är otroligt vad ett fästingbett kan åstadkomma.

Nytt familjeliv

Han vill uppmana alla att vaccinera sig mot TBE samtidigt är han kritiskt mot kostnaden.

– Det hade varit bra med en subvention, det blir mycket pengar för en hel familj. Det är synd om det blir en klassfråga.

Kunskapen om TBE och följderna tycker Göran också bör lyftas mer. Han har nyligen hittat en grupp genom Hjärnkraft där personer som drabbats av TBE delar erfarenheter.

Men de största glädjeämnena i livet är nya kärleken Jessica, livet de lever tillsammans med hennes barn i Högsbo och relationen till Görans egen son, Teo, som börjar ta form.

– Han har läst på om TBE och börjar förstå varför jag inte var närvarande när han var liten. Nu gör vi saker tillsammans igen.

TBE. För 15 år sedan drabbades Göran Johannesson av TBE efter ett fästingbett och lider fortfarande av sviterna sjukdomen. Foto: Privat

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Göteborgsnöje

Garanterat tryck med Pascal

Nöje Musik. Gotlandsbandet med Göteborgsrötter spelar på Pustervik För Pascal har det från start varit viktigt med musik utan filter. Nu är det Gotlandsbaserade bandet på turné och gästar Pustervik i staden där två av tre bandmedlemmar har sina rötter.onsdag 8/12 13:32

Krönikor

Göteborgarens lysande idé blev julklassiker

Krönika Tradition. När vi i dag firar advent på det sätt som vi ofta gör, med ljus och stakar, kan vi delvis tacka en göteborgaren Oscar Andersson.söndag 5/12 15:00

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21