Pandemi. Vaccinbevis införs vid större event med start 1 december.

Got Events vd positiv till vaccinbevis

Folkhälsomyndigheten vill införa vaccinationsbevis på evenemang med fler än 100 deltagare inomhus från 1 december. "Vi har beredskap för det här," säger Got Events vd Lotta Nibell.

  • Publicerad 16:20, 17 nov 2021

Lotta Nibell, vd, Got Event. Foto: Henrik Sandsjö

Nu föreslår Folkhälsomyndigheten (FHM) till regeringen att det från och med 1 december ska införas krav på vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer. Det meddelade socialminister Lena Hallengren under en presskonferens 17 november.

– Det här är tuffa besked att ge, vi vill alla att pandemin ska vara över, säger hon.

– Att kunna använda vaccinationsbevis som alternativ till restriktioner har varit en plan b, nu är det läget här, avsikten är att det ska börja gälla den 1 december, säger demokrati- och kulturminister Amanda Lind.

Got event redo

Lotta Nibell, vd på Got Event, som ansvarar för de största arenorna i Göteborg, är positivt inställd till de nya kraven och

– Covid-pass är en bra lösning för att kunna upprätthålla verksamheten. Det ger möjlighet till planering och långsiktighet. Vi kommer ha en dialog med varje arrangör för hur man genomför det  här hos dem, säger hon.

Hon ser inte heller några problem med att införa förändringen i tid.

– Vi har beredskap för det här. Det vi måste titta på är hur vi gör det logistiskt. Det kommer ta mer tid med inpasseringen och kräva mer bemanning som driver kostnader. Det kommer handla mycket om kommunikation och information till publiken.

– För vår del gäller det här samtliga evenemang och vi har inga evenemang med färre än 100 i publiken.

Vändningen: Alla ska testas

Under onsdagen kom även beskedet att FHM backar från beslutet att inte rekommendera dubbelvaccinerade personer att testa sig mot covid-19 vid symptom.

– Från och med måndag den 22 november rekommenderar vi åter regionerna att provta alla från sex år och uppåt som har symptom, säger FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell till Ekot.

FHM uppger även att orsaken till rekommendationen dels är en ökande smittspridning i många länder i Europa dels att Folkhälsomyndighetens scenarier har pekat mot en trolig ökning även i Sverige de kommande veckorna. Några regioner, som Västmanland och Örebro, har en ökad smittspridning nu.

Detta gör sammantaget att en återgång till storskalig testning åter bedöms vara en ändamålsenlig åtgärd.

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21