Electricity och buss 55 - en del av de fossilfria transporterna i Göteborg. Foto: Bengt Hultqvist

Göteborg antar utmaningen – fossilfria transporter 2030

Göteborgs Stads transporter ska vara fossilfria senast år 2030. På miljö- och klimatnämndens möte 22 januari antog nämnden Fossilfritt Sveriges transportutmaning.

  • Publicerad 13:01, 18 feb 2019

Transportutmaningen är ett initiativ från Fossilfritt Sverige som samlar olika aktörer för att göra Sverige till ett av världens första fossilfria välfärdsländer. När Göteborg Stad nu antar utmaningen innebär det att utförda och inköpta transporter inom stadens verksamheter ska vara fossilfria senast år 2030.

Nu blir bokbussen elektrisk

– Göteborgs Stad vill vara en föregångare och antar nu transportutmaningen som en del i vårt strategiska klimatarbete för att minska växthusgasutsläppen. Detta bidrar också till en renare luft för göteborgarna, säger Mathilda Edlund, utredare på miljöförvaltningen, i ett pressmeddelande.

För staden innebär det bland annat att alla personbilar i deras fordonsflotta ska gå på fossilfritt bränsle – i dagsläget el, vätgas, biogas, HVO, FAME eller ED95. För anställda inom staden innebär det också att tjänsteresor som cykel, gång och kollektivtrafik ska prioriteras.

Här är nya elbussarna längs linje 16

– Genom att anta Fossilfritt Sveriges transportutmaning sätter vi press på oss själva att nå våra mål, säger Mathilda Edlund.

Flyg är undantaget i transportutmaningen. Anställdas resor till och från jobbet räknas inte heller, om de inte betalas av arbetsgivaren.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57