Matsvinn. Göteborg blir förebild när Livsmedelverket tar fram en Sverigemodell för minskat matsvinn. Foto: Mostphoto

Göteborg blir förebild för Livsmedelsverket

Göteborgs stad lyckades halvera matsvinnet i kommunens kök på två år. Nu ska Livsmedelsverket införa Göteborgsmodellen i hela Sverige.

  • Publicerad 09:05, 24 apr 2019

För drygt två års sedan började Göteborgsmodellen för mindre matsvinn tillämpas i kommunens kök. Resultatet är att staden har halverat mängden slängd mat, en minskning med nästan en miljon portioner per år.

Så lyckades Göteborg halvera matsvinnet

Nu blir Göteborgsmodellen förebild när Livsmedelsverket ska ta fram en Sverigemodell för minskat matsvinn för andra kommuner att ta efter .

– Vi är väldigt glada och stolta över att Göteborgs Stads medarbetares idéer och åtgärder kommer att användas för att minska matsvinn i hela landet, berättar Christina Linnerhag, före detta projektledare i ett pressmeddelande.

Göteborgsmodellen består av nio kapitel som handlar om allt från menyplanering och inköp till servering och tillvaratagande av rester. Modellen har redan spritt sig och används i många kommuner runtom i Sverige.

Fakta: Modellen

Göteborgsmodellen för mindre matsvinn har tagits fram i samarbete med Kretslopp och vatten. 

Modellen består av åtgärder och aktiviteter, samlade i nio kapitel:

1. Mät och följ upp

2. Menyplanering

3. Portionsberäkning

4. Rapportering av frånvaro och närvaro

5. Inköp

6. Förvaring

7. Tillagning

8. Servering

9. Ta vara på rester

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG