Astronautdräkt i utställningen på Universeum. Foto: Universeum

Göteborg Direkts guide till galaxen

Det har gått 50 år sedan Niel Armstrong var den första människan att sätta sin fot på månen. Även om ingen har varit tillbaka så har kunskapen om rymden tagit ett stort kliv framåt, inte minst tack vare forskning från Göteborg. Det och mycket mer uppmärksammas under Rymdveckan.

  • Publicerad 06:10, 14 sep 2019

Under Rymdveckan 14–22 september lyfts Västsveriges plats i rymden med ett hundratal aktiviteter, med allt ifrån konserter och föreläsningar till utställningar och experiment.

Nedan följer några av aktiviteterna som arrangeras i Göteborg.

Universeum

Universum öppnar sin helt nya utställning Rymdresan som handlar om människan och rymden. I 17 digitala, 11 taktila (via beröring) och 10 faktastationer kommer besökarna få lära sig om jorden, månen, Mars, solsystemet och rymdfart. Under veckan blir det också föreläsningarna med olika rymdteman. Läs mer HÄR.

Alfons Åbergs Kulturhus 

På Alfons Åbergs Kulturhus byggs rymdraketer, det blir rymdisco och rymdsagor. Men också spaning i teleskop och en lekfull och interaktiv resa till månen tillsammans med skådespelare och pedagoger. Läs mer HÄR.

Biograf Göta

Filmvisningar med rymdtema. Läs mer HÄR.

Göteborgs konserthus

En musikalisk och visuell rymdresa med Göteborgs Symfoniker, Christer Fuglesang astronaut, Daniel Bjarnason dirigent och Pekka Kuusisto violin. Läs mer HÄR.

Chalmers

Tekniktävlingar och föreläsningar med rymdtema. Läs mer HÄR.

Hasselblad Center – Göteborgs konstmuseum

Det var en Hasselbladkamera som dokumenterade Buzz Aldrins kända fotavtryck och som användes till de andra ikoniska fotografierna från månlandningen, och de kommande Apolloexpeditionerna. Utställningen Moonlight fokuserar på fotografiska verk och videoverk som skapats kring eller efter 1969, året för månlandningen med Apollo 11. Läs mer HÄR.

Allas Ateljé på Rymdtorget

Gratis experiment och byggande med rymdtema. Läs mer HÄR.

Dome of Visions på Lindholmen

Utställningar och föreläsningar med rymdtema i den spektakulära mötesplatsen. Läs mer HÄR.

Slottsskogsobservatoriet

Experiment och föreläsningar. Läs mer HÄR.

Haket

Astronomer samtalar om den senaste forskningen över en öl. Det finns även utrymme för frågor och diskussion. Läs mer HÄR.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47