Astronautdräkt i utställningen på Universeum. Foto: Universeum

Göteborg Direkts guide till galaxen

Det har gått 50 år sedan Niel Armstrong var den första människan att sätta sin fot på månen. Även om ingen har varit tillbaka så har kunskapen om rymden tagit ett stort kliv framåt, inte minst tack vare forskning från Göteborg. Det och mycket mer uppmärksammas under Rymdveckan.

  • Publicerad 06:10, 14 sep 2019

Under Rymdveckan 14–22 september lyfts Västsveriges plats i rymden med ett hundratal aktiviteter, med allt ifrån konserter och föreläsningar till utställningar och experiment.

Nedan följer några av aktiviteterna som arrangeras i Göteborg.

Universeum

Universum öppnar sin helt nya utställning Rymdresan som handlar om människan och rymden. I 17 digitala, 11 taktila (via beröring) och 10 faktastationer kommer besökarna få lära sig om jorden, månen, Mars, solsystemet och rymdfart. Under veckan blir det också föreläsningarna med olika rymdteman. Läs mer HÄR.

Alfons Åbergs Kulturhus 

På Alfons Åbergs Kulturhus byggs rymdraketer, det blir rymdisco och rymdsagor. Men också spaning i teleskop och en lekfull och interaktiv resa till månen tillsammans med skådespelare och pedagoger. Läs mer HÄR.

Biograf Göta

Filmvisningar med rymdtema. Läs mer HÄR.

Göteborgs konserthus

En musikalisk och visuell rymdresa med Göteborgs Symfoniker, Christer Fuglesang astronaut, Daniel Bjarnason dirigent och Pekka Kuusisto violin. Läs mer HÄR.

Chalmers

Tekniktävlingar och föreläsningar med rymdtema. Läs mer HÄR.

Hasselblad Center – Göteborgs konstmuseum

Det var en Hasselbladkamera som dokumenterade Buzz Aldrins kända fotavtryck och som användes till de andra ikoniska fotografierna från månlandningen, och de kommande Apolloexpeditionerna. Utställningen Moonlight fokuserar på fotografiska verk och videoverk som skapats kring eller efter 1969, året för månlandningen med Apollo 11. Läs mer HÄR.

Allas Ateljé på Rymdtorget

Gratis experiment och byggande med rymdtema. Läs mer HÄR.

Dome of Visions på Lindholmen

Utställningar och föreläsningar med rymdtema i den spektakulära mötesplatsen. Läs mer HÄR.

Slottsskogsobservatoriet

Experiment och föreläsningar. Läs mer HÄR.

Haket

Astronomer samtalar om den senaste forskningen över en öl. Det finns även utrymme för frågor och diskussion. Läs mer HÄR.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11