Astronautdräkt i utställningen på Universeum. Foto: Universeum

Göteborg Direkts guide till galaxen

Det har gått 50 år sedan Niel Armstrong var den första människan att sätta sin fot på månen. Även om ingen har varit tillbaka så har kunskapen om rymden tagit ett stort kliv framåt, inte minst tack vare forskning från Göteborg. Det och mycket mer uppmärksammas under Rymdveckan.

  • Publicerad 06:10, 14 sep 2019

Under Rymdveckan 14–22 september lyfts Västsveriges plats i rymden med ett hundratal aktiviteter, med allt ifrån konserter och föreläsningar till utställningar och experiment.

Nedan följer några av aktiviteterna som arrangeras i Göteborg.

Universeum

Universum öppnar sin helt nya utställning Rymdresan som handlar om människan och rymden. I 17 digitala, 11 taktila (via beröring) och 10 faktastationer kommer besökarna få lära sig om jorden, månen, Mars, solsystemet och rymdfart. Under veckan blir det också föreläsningarna med olika rymdteman. Läs mer HÄR.

Alfons Åbergs Kulturhus 

På Alfons Åbergs Kulturhus byggs rymdraketer, det blir rymdisco och rymdsagor. Men också spaning i teleskop och en lekfull och interaktiv resa till månen tillsammans med skådespelare och pedagoger. Läs mer HÄR.

Biograf Göta

Filmvisningar med rymdtema. Läs mer HÄR.

Göteborgs konserthus

En musikalisk och visuell rymdresa med Göteborgs Symfoniker, Christer Fuglesang astronaut, Daniel Bjarnason dirigent och Pekka Kuusisto violin. Läs mer HÄR.

Chalmers

Tekniktävlingar och föreläsningar med rymdtema. Läs mer HÄR.

Hasselblad Center – Göteborgs konstmuseum

Det var en Hasselbladkamera som dokumenterade Buzz Aldrins kända fotavtryck och som användes till de andra ikoniska fotografierna från månlandningen, och de kommande Apolloexpeditionerna. Utställningen Moonlight fokuserar på fotografiska verk och videoverk som skapats kring eller efter 1969, året för månlandningen med Apollo 11. Läs mer HÄR.

Allas Ateljé på Rymdtorget

Gratis experiment och byggande med rymdtema. Läs mer HÄR.

Dome of Visions på Lindholmen

Utställningar och föreläsningar med rymdtema i den spektakulära mötesplatsen. Läs mer HÄR.

Slottsskogsobservatoriet

Experiment och föreläsningar. Läs mer HÄR.

Haket

Astronomer samtalar om den senaste forskningen över en öl. Det finns även utrymme för frågor och diskussion. Läs mer HÄR.

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40