På omkring 20 platser runt om i staden ska över 100 musiker förenas under samma paroll – 1Göteborg.

Läs också: ”För mig är det viktigt att ta ställning”

– Vår vision är att både artister och publik ska röra sig över staden, lite som Kulturnatta. Det blir allt ifrån kommunala institutioner som Frölunda kulturhus och Blå stället till Pustervik och Teater Trixter. Några har redan planerade arrangemang som de sätter under flaggan 1Göteborg, andra gör helt unika grejer för detta, säger arrangören Alexander Goldmann, grundare för den ideella föreningen Musiker mot Rasism.

Vann pris

Allt började för 6 år sedan när han kände en frustration över det politiska läget med en framväxande främlingsfientlighet. För två år sedan prisades han med utmärkelsen Musikörat för sitt antirasistiska engagemang.

– Jag tänkte helt enkelt på vad jag kunde göra. Som musikpedagog föll det sig ganska naturligt, säger Alexander Goldmann.

Genom åren föreningen arrangerat konserter, föreläsningar, galor och annan opinionsbildning för ett mer inkluderande Sverige.

Mycket har förändrats

– Ofta är det generella området rasism vi vill belysa, ibland vissa sakfrågor. Under det senaste har vi jobbat mycket med ensamkommande på olika sätt, bland annat den stora konserten med ensamkommande vi hade på Kulturkalaset, säger Alexander Goldmann.

Hur upplever du att frågan om främlingsfientlighet har förändrats under de här åren?

– Under de här 6 åren har mycket förändrats, både positivt och negativt. Rasismen har normaliserats. Saker som inte kunde sägas för 5 år sedan sägs nu att etablerade partier i riksdagen. Samtidigt finns ett stort folkligt antirasistiskt engagemang. När jag började kände jag mig väldigt ensam i det här. Många ville inte göra politik av sin musik. Nu finns flera föreningar som gör samma sak, säger Alexander Goldmann.

Vill ha bredd bland artisterna

Han medger att det finns en risk att ofta hamna i sammanhang för de redan frälsta.

– Om vi vill ha mycket uppmärksamhet har Pustervik varit väldigt bra. Men vi har också upplevt att vi får väldigt mycket samma publik – Pusterviks vanliga klientel. Det har varit jättefint men vi känner väl att andra konserter har blivit mer inkluderande.

Hur tänker ni när ni bokar artister?

– Vi vill både lyfta de givna artisterna som redan är engagerade, men också nya, det är nästan roligare. Många rörelser är tydligt vänster, men det har vi inte varit vilket jag tror har varit en fördel för oss. När Ralf Gyllenhammar från Mustasch höll upp skylten ”Musiker mot rasism”, vet jag att några av hans fans reagerade hårt. Men då känns det som man är inne på rätt område, säger Alexander Goldmann.