Konflikten. Göteborgstrion Konflikten är några av artisterna som uppträder. Foto: Kai Martin

Göteborg får feministisk visfestival

Femvis på Musikens hus blir Sveriges största feministiska visfestival. Inte utan stolthet. "Vi ville skapa något nytt dit alla är välkomna", säger Elin Callmer, en av arrangörerna.

  • Publicerad 11:50, 17 apr 2018

Arrangörerna av Femvis konstaterade att de, förutom sin kärlek till visan, saknat det feministiska perspektivet i genren.

– Det har ju varit mycket av en homogen tradition med Evert Taube och andra i spetsen. Men det har saknats ett queer och feministiskt perspektiv, säger Elin Callmer , som förutom att vara med som en av arrangörerna också kommer framträda på festivalen på Musikens hus den 9 juni.

På scen blandas pur nytt med gammal rutin, som Marie Selander med rötter i den svenska progressiva rörelsen. En medveten strategi.

– Ja, det är fantastiskt att få med en gammal räv som Marie Selander, men också unga som Elin Skarin och Konflikten från Göteborg, säger Elin Callmer.

– Vi vill dessutom få en spridning av artisterna rent geografiskt.

Femvis har satsat på kampanjen "Swisha Taube" (50 kronor) för att inte bara sälja biljetter utan också få bidrag till övriga omkostnader.

Men varför inte Greta Garbo, som ändå är det dubbla?

– Dels är det mer klatchigt, dels är ju Taube som sagt förknippad med visa. Men huvudsyftet är att få in pengar för vi är måna om att alla ska ha avtalsenligt gage. Dessutom är det ett sätt att reka intresset för festivalen.

Femvis

Är: Sveriges största feministiska visfestival.

Hålls: 9 juni på Musikens hus.

Med: Marie Selander, Elin Skarin, Konflikten, Anja Erika, Linda Söderström, Maud Lindström, Elin Callmer och Tina Wilhelmsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG