Dagen efter dödsskjutningen av polisen i Biskopsgården den 1 juni 2021 Foto: Dino Soldin

Göteborg följer USA i kampen mot gängen

Den brottsförebyggande modellen Sluta Skjut ska införas i Göteborg. Det är stadens politiker överens om. Polisen är i huvudsak positiv men överlåter ansvaret till kommunen.

  • Publicerad 15:42, 13 okt 2021

Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg. Foto: Polisen

Det var en enstämmig politikerkör som på senaste kommunstyrelsen klubbade genom införandet av modellen Sluta skjut i Göteborg. Det handlar om en satsning för att förebygga skjutningar och grovt våld.

Förebilden kommer närmast från Malmö men modellen bygger ursprungligen på en beprövad amerikansk metod, Group Violence Intervention (GVI), som har visat goda resultat i våldsutsatta städer i USA. 

Nu är det alltså Göteborgs tur att ta i tu med det grova våldet. 

– Det är jättebra att vi fick igenom vårt förslag att börja jobba med Sluta Skjut. Den här typen av initiativ är riktigt bra eftersom det finns evidens på att det fungerar, det är förebyggande och ger chans till personer att hoppa av. Istället för en batongpolitik som annars lätt förs för att visas sig handlingskraftig, säger Jenny Broman (V) kommunalråd.

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande är inne på samma linje.

– Att få bukt med det grova våldet är den viktigaste trygghetsfrågan just nu. Den påverkar människor i deras vardag och är därmed också en viktig frihetsfråga, säger han i ett uttalande.

Axel Josefson (M). Foto: Direktpress

Jenny Broman (V). Jenny Broman är kommunalråd. Foto: Vänsterpartiet

Avhopparmöjligheter

Polisen i Göteborg är i huvudsak positiv till projektet. 

– Jag tror att det är väldigt bra om vi får till det på rätt sätt och då ska vi ha en Göteborgsmodell. Framför allt ser jag möjligheter till en bra avhopparverksamhet till rätt individer, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

Han vill samtidigt lyfta att ansvaret för genomförandet ligger hos kommunen. 

– Vi har spårat att det finns en liten tveksamhet både inom kommunen och inom vår polisorganisation över hur mycket kraft vi orkar lägga på det här spåret, vi vill därför att kommunen leder projektet. Det innebär mycket arbete.

– Men vi, polismyndigheten är självklart med liksom kriminalvården som tillsammans med kommunen är huvudaktörer. 

Så ska nyrekryteringen till gäng förhindras

Vill se mer resurser

I Göteborg kommer projektet Sluta skjut ligga under Socialnämnd Centrum. 

Det innebär bland annat ny tjänst som ska delas mellan de fyra socialförvaltningarna. 

– Genom Sluta skjut kompletteras vårt Trygg i-arbete. Sedan tidigare har vi också SSPF för samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid, uppsökarverksamhet samt avhopparverksamhet. Det som saknats är en riktad verksamhet för det grova våldet. Det får vi nu, säger Axel Josefson.

De röd-grön-rosa hade hoppats på ännu fler resurser.

– Ambitionen är god men vi är rädda att en tjänst på 25 procent per stadsdel inte räcker för en god start, säger Jenny Broman.

Införandet förutsätter även att Brå finansierar en projektledartjänst.

Mer om modellen

Group Violence Intervention (GVI) genomfördes för första gången som "Operation Ceasefire" i Boston i mitten av 1990-talet. Strategin har upprepade gånger visat att man genom en fokuserad samverkan mellan polis, kommun och civilsamhälle kan minska grovt våld såsom exempelvis skjutningar.

Strategin bygger på det som kallas "focused deterrence" och har ett gruppfokus. En central utgångspunkt för strategin är att majoriteten av allt grovt våld i ett samhälle kan kopplas till ett fåtal individer. För att minska våldet ska samhället rikta sina resurser mot dessa individer och de grupper som de tillhör. Genom det särskilda fokuset på hela grupper kommer gruppernas interna grupptryck leda till att konflikter och andra orsaker till att använda våld kan lösas på andra sätt. Grovt sett kan man beskriva att strategin vilar på tre centrala delar, som alla är lika viktiga och som alla tre förstärker varandra. De tre delarna är:

Kommunikation: ett gemensamt budskap från samhällets aktörer om att våldet måste upphöra. Detta genomförs genom direktkommunikation med gruppmedlemmarna.

Sanktioner: snabba och förutsägbara konsekvenser av våld för hela grupper. Eftersom det är grupper som driver våldet kommer detta ge större effekt än insatser som har ett individfokus.

Ett erbjudande om hjälp: gruppmedlemmar som vill lämna det kriminella livet ska få hjälp att göra det.

Källa: Brå

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Göteborgsnöje

Garanterat tryck med Pascal

Nöje Musik. Gotlandsbandet med Göteborgsrötter spelar på Pustervik För Pascal har det från start varit viktigt med musik utan filter. Nu är det Gotlandsbaserade bandet på turné och gästar Pustervik i staden där två av tre bandmedlemmar har sina rötter.onsdag 8/12 13:32

Krönikor

Göteborgarens lysande idé blev julklassiker

Krönika Tradition. När vi i dag firar advent på det sätt som vi ofta gör, med ljus och stakar, kan vi delvis tacka en göteborgaren Oscar Andersson.söndag 5/12 15:00

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21