SERIEPREMIÄR I HELGEN. Med Göteborg HC:s flytt in i Angered arena blir rinken ett återkommande slagfält med damlag i division 1. Målet är att nå kvalet till högsta serien redan denna säsong. Foto: Stefan Karlsson

Göteborg HC siktar på kvalet till högsta serien

En rytande lejonhona har flyttat in i mittcirkeln på Angered arena. Med sin nya hemmaarena siktar Göteborg HC på att nå kvalet till högsta serien. Men också att ge ännu fler tjejer en ärlig chans att börja spela hockey.

  • Publicerad 07:30, 23 okt 2015

Det ville sig nästan redan under premiärsäsongen. Nystartade Göteborg HC:s A-lag föll på målsnöret som god tvåa i grundseriens division 2 i fjol. Med förstärkning i truppen av bland annat tre amerikanska, två isländska och en åländsk spelare siktar nu klubben på att nå minst kvalet upp i högsta serien.
Den här helgen är det säsongspremiär i nya hemmahallen Angered arena.
– Arenan ger ett lugn i träningen. Det blir längre restider för de flesta av våra spelare, men samtidigt slipper de släpa runt på utrustningen, säger Monica Corell, ordförande i Göteborg HC.

Kriga om istider
Likt många juniorlag har även den unga klubbens A-lag tidigare fått kriga om istider med hemmamatcher på flera rinkar runt om i staden. På sätt och vis talande för damhockeyn ställning, menar ordföranden, när samma förutsättningar knappast hade gällt om laget spelat i näst högsta herrserien.
– Normen är att tjejer inte ska spela hockey och att det inte är ”riktig hockey” utan de offensiva tacklingarna. Men det här är riktig hockey för oss, säger Monica Corell.

En ärlig chans
Det är delvis det som satsningen i Angered arena nu handlar om. Att även ge tjejer en ärlig chans att utöva sporten i Göteborg när många andra klubbar inte gör det.
– Vi har haft 21-åringar som spelar hos oss för första gången. Till oss kommer de tjejer som aldrig börjat våga spela hockey, säger Monica Corell, och nämner även dem som vågat men som tröttnat på att vara ensamma kvar i pojklagen i tonåren.
På knattenivå erbjuder klubben även träningar för killar, och onsdagarnas hockeyskola har med flytten till Angered arena blivit en succé.
Nu söker klubben efter fler vuxna som kan mota växtvärken. Såväl i spelarbåset som på sekretariatet.
– Över 70 barn har deltagit. 50 av dem räknar vi kommer fortsätta, och cirka 40 procent av dem är tjejer, säger Monica Corell.
Hon upplever att det finns ett annorlunda synsätt i Angered som gjort att den i stadsdelen nya sporten tagits emot med öppna armar.
– Det är fantastiska barn och familjer som inte har fördomar om damhockeyns vara. Här vill man lyfta tjejerna.

En seriös satsning
A-lagets framgångar och seriösa satsning med siktet på Riksserien spelar också in, menar hon.
– Man märker att de yngre ser upp till de äldre tjejerna. Det är inte Joel i Frölunda som gäller utan de egna spelarna som de kan se och träffa här, säger Monica Corell.
Klubbens förhoppning är att laget ska göra damhockeyn till publiksport i sin nya hemvist.
Enligt ordföranden ligger det svenska publikrekordet kring 3 500 åskådare på en damhockeymatch. Det hade så klart varit kul att slå i exempelvis Frölunda borg, men först ska Angered arena fyllas till brädden med maxtaket på 300 åskådare.
Kanske det kan slås den här säsongen i Angered arena kring mittcirkeln med klubbens medvetet valda symbol.
– Honan är den mest aktiva i flocken, och jagar precis som våra hockeyfemmor i flock. Dessutom är det honorna som tar hand om ungarna och säkerställer återväxten, säger Monica Corell.

MER OM... Göteborg HC


Startades under 2014. Stommen utgjordes då av Hisingen hockey som blev Göteborg HC. I och med säsongen 2015/2016 har klubben Angered arena som sin tillskrivna hemvist.
A-laget spelar i division 1 och har siktet inställt på Riksserien.
Klubben har även ett division 2-lag som fungerar som plantskola.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG