Göteborg kan bli bästa htbq-staden

Göteborg har chans att bli bästa htbq-staden. Just nu pågår en omröstning mellan tio världsmetropoler om vem som tar hem titeln.

  • Publicerad 11:50, 8 maj 2018

Göteborg har blivit nominerad till The British LGBT award som bästa hbtq-destination 2018. Totalt är det tio städer som tävlar om utnämningen.

– Det är fantastiskt roligt att man upptäckt Göteborg, som i jämförelse med de andra nominerande städerna är en liten stad. Det här visar att vi har gjort ett avtryck i frågan, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetsansvarig, West Pride.

Anledningen till att man har lagt märke till Göteborg tror Emma Gunterberg Sachs beror på ett långsiktigt arbete från både rörelsen och kommunen. Mycket handlar om att förändra attityder och normer i samhället. Hon pekar bland annat på att Göteborg är den enda kommunen med ett hbtq-råd.

– Göteborg är unikt på det sättet. Man har satsat på att gå från en väldigt dålig hbtq-stad till att bli Sveriges bästa. Det hade inte skett utan aktivt arbete, säger hon.

Hur tror du att Göteborg uppfattas som htbq-stad som turist?

– För det mesta blir man bemött på ett positivt sätt här. Turister känner av det. Vi är en öppen stad som tar ställning och har flaggperiod två veckor om året som visar vad Göteborg står för.

Värd för Euro Pride

De nio andra destinationerna som Göteborg konkurrerar mot är Berlin, Buenos Aires, Köpenhamn, Madrid, Palm Springs, Reykjavik, Taipei, Tel Aviv och Tokyo. 

– Det skulle betyda jättemycket om Göteborg vann. Särskilt i år då vi står värd för Euro Pride. Jag tror att Göteborg har chans att vinna, säger Emma Gunterberg Sachs.

Tävlingen avgörs genom en allmän röstning, vinnaren får ta emot sitt pris den 11 maj vid en ceremoni i London.

De nominerade är: Berlin, Buenos Aires, Köpenhamn, Madrid, Palm Springs, Reykjavik, Taipei, Tel Aviv och Tokyo. 

Tidigare års vinnare är Miami 2017, Los Angeles 2016 och Stockholm 2015.

Här kan du rösta på din favvostad.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57