Näst sämst. Göteborg hamnar långt ner när städerna rankas i renhållning och sophantering. Foto: Håkan Bewert

Göteborg näst sämst att hålla staden ren

Göteborg är näst sämst när det kommer till renhållning och sophantering. Stockholm är snäppt värre och hamnar längst ner på listan när Sveriges städer rankas. Det visar en ny rapport.

  • Publicerad 06:32, 6 jul 2019

På somrarna vistas allt fler utomhus och har picknick i parker och badplatser. Baksidan är att skräp oftare hamnar i naturen.

När invånarna i landets 20 största städer har fått bedöma sin stad utifrån ett antal aspekter inom samhälle, trafik, boende och näringsliv, visar det att sig att Göteborg är näst sämst på att hålla staden ren och fin. Stockholm hamnar på sista plats.  

Vinnare och staden som upplevs renast är Linköping, följt av Karlstad och Eskilstuna

Sammanställning är gjord i teknik- och arkitektkoncernen PEs rapport – Samhällsbarometern.

Solveig, 11, uppmanar alla att plocka skräp

– I storstäderna bor, lever och cirkulerar det fler människor, varpå det är extra viktigt att det finns en smidig och effektiv logistik för renhållning och sophantering. Det är något vi samhällsbyggare måste ta i stor beaktning när vi utformar samhällen likväl som parker och grönområden, säger Nicke Rydgren, affärschef på PE, i ett pressmeddelande.

De städade skiten ur Sisjön

De flesta nöjda med renhållningen

Samtidigt visar rapporten att närmare sex av tio svenskar anser att renhållning och sophantering är den viktigaste prioriteringen inom området samhälle. Sju av åtta svenskar är dessutom mycket nöjda med renhållningen i sin stad.

– En rad svenska städer har anammat tekniken och funderat på hur den kan användas för att underlätta hantering av skräp och öka trivsel. Ett bra exempel är appar där invånarna själva får bidra genom att rapportera överfyllda soptunnor, trasiga bänkar och skräpiga parker. Detta leder inte bara till finare städer utan mindre nedskräpning och färre transporter. Lösningar som denna gör våra städer smartare där människornas behov är i fokus och de kommer att bli allt vanligare, säger Nicke Rydgren.

De tömde Angered på 1,6 ton skräp

Göteborg blir förebild för Livsmedelsverket

Topplista: Städerna där renhållningen och sophanteringen fungerar bäst respektive sämst

Bäst / Sämst

1. Linköping, 83 % / 1. Stockholm, 51 %
2. Karlstad, 79 % / 2. Göteborg, 54 %
3. Eskilstuna, 79 % / 3. Södertälje, 64 %
4. Halmstad, 78 % / 4. Västerås, 64 %
5. Lund, 78 % / 5. Jönköping, 69 %

Om undersökningen:
Samhällsbarometern 2019 är framtagen av teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang, i
dagligt tal PE. I årets upplaga har cirka 3 300 svenskar fått svara på 35 påståenden som beskriver en smart stad inom områdena samhälle, boende, näringsliv och trafik. Undersökningen är statistisktsäkerställd på riksnivå och representativ för Sveriges 20 största städer.

Här kan du läsa och ladda ned rapporten i sin helhet: https://samhällsbarometern.pe.se

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11