Öl. Antalet bryggerier har formligen exploderat i Göteborg med omnejd de senaste år sedan. Foto: Bengt Isaksson

Göteborg tappar upp på nytt

Göteborg kallas inte oförtjänt för Sveriges öl-huvudstad. Det märkts inte minst under GBG Beer Week som bjuder på allt ifrån Ipa-fester till hundpromenader mellan bryggerierna.

  • Publicerad 09:39, 5 apr 2019

När GBG Beer Week hålls 5–13 april är det för femte året i rad.

– Målet med GBG Beer Week att få stadens ölkultur att blomstra ännu mer. Under en fantastisk vecka i april hyllar vi mångfalden i det nya öl-Sverige, säger Petur Olafsson i ett pressmeddelande. Det var han som tillsammans med Fredrik Berggren startade alltihop.

Att det dricks öl i Göteborg är inte nytt. I utgrävningarna för Västlänken vid Skansen Lejonet hittade arkeologerna öltappar med 400 år på nacken. GBG Beer Week vill vårda den traditionen.

Arkeologiska fyndet i Västlänkens spår

– Göteborg har alltid varit en ölstad med en stolt bryggerihistoria. Idag fortsätter traditionen med en unik samarbetsanda där nya och etablerade bryggerier hjälper och sporrar varandra. Internationellt sett ligger många av bryggerierna i framkant vad gäller kvalitetet, nytänkande och ambitioner, säger Petur Olafsson.

På årets öl-vecka finns bland annat möjligheten att ta Paddan-båten och göra olika bryggeristopp längs vattnet, gå hundpromenad mellan bryggerierna Beerbliotketet och Brewdog, gå på Ipa-fest och ölvandring i centrum.

– Tillsammans har vi i stan satt en rörelse i rullning, där events arrangerade av bryggerier, importörer, restauranger, pubar och föreningar får hela staden att jäsa av smakrika upplevelser. Kulmen är En Öl & Whiskymässa med över 23 500 besökare under två dagar, fortsätter Fredrik Berggren.

HÄR kan du läsa mer om GBG Beer Week

HÄR kan du läsa mer om Göteborgs mikrobryggerier.

HÄR kan du läsa mer om Öl & Wiskymässan

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/goteborgska-hardrocksolet-nobbas-efter-raknemiss/repsdc!kOsLatMUNFXZIp7URJysQ/

Pensionärernas bibliotek blev pub

Premiär för ölyoga i Göteborg: "Man blir mer mobil"

Ölsemlan – hetaste trenden i Majorna

Johan öppnar stans första folkölsbutik

Så mycket dyrare har ölen blivit på krogen

Öl och glass – en oväntat het kombo

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57