Behövs regn. Solen härlig, men farlig. Foto: Mostphotos

Göteborg toppar solligan i landet – för första gången

För första gången har Göteborg vunnit sol-ligan. Under april hade vi flest soltimmar i hela landet. Det har aldrig har hänt tidigare. Samtidigt varnar klimatforskaren för att en regnfattig vår kan bädda för katastrofbränder i sommar.

  • Publicerad 05:30, 10 maj 2022

Det skulle behövas riktigt stora mängder regn just nu.

Även om vädret kommer att bli lite ostadigare framöver är regnmängderna alldeles för små. Vattnet räcker inte för att tränga djupt ner i jorden.

Om den soliga våren dessutom kommer att följas av en lika regnfattig sommar riskerar torkan att bli långvarig. Då ökar också faran för bränder i skog och mark.

Skogsbränder är en normal företeelse som inträffar i princip varje sommar. Men klimatforskaren Hans Linderholm jämför årets väderlek med våren 2018. Då följde en lika torr period som nu av en mycket het sommar.

Under juli 2018 brann 25 000 hektar av den svenska skogen ner.

– Vi har haft samma högtrycksbetonade väder den här våren, säger Hans Linderholm.

Längre sommar

En effekt av klimatförändringarna är att våren kommer tidigare och den varma säsongen blir längre. Men om vädret under mars och april kan kopplas till den globala uppvärmningen är klimatforskaren inte helt säker på.

– Att vi inte har haft några lågtryck kan bero på flera faktorer. Bland annat hur luftmassorna rör sig, säger han.

Under förra månaden var Göteborg "vinnare" i sol-ligan med 286 soltimmar. Det var också första gången som det var soligare här i april än någon annanstans.

Även mars månad var soligare än normalt. Då lös solen över Göteborg i 251 timmar. Det är den soligaste marsmånaden sedan 1983.

– Det kommer lite regn de närmsta dagarna, men det är så lite att det inte är mätbart. Det skulle behövas riktigt stora mängder just nu, säger Erik Höjgård-Olsen på SMHI.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20