STOPP. En göteborgare döms till fängelse för att dokumenterat och spridit hemliga uppgifter om Sveriges försvar. Foto: Roland Magnusson/Mostphots

Göteborgare fotade militären – döms till fängelse

En göteborgare döms till fängelse för att dokumenterat och spridit hemliga uppgifter om landets försvar. " Ett allvarligt brott", konstateras i domen.

  • Publicerad 14:01, 15 jan 2020

Det är fråga om allvarlig brottslighet i detta fall.

Det var under åren 2013 till 2017 som den 41-åriga mannen ska ha bedrivit en omfattande kartläggning av militära anläggningar som har foto- och tillträdesförbud.

Nu döms mannen av Göteborgs tingsrätt till ett års fängelse för att ha samlat in, hanterat och vidarebefordrat hemliga uppgifter om Sveriges försvar.

– Det är av största vikt att uppgifter om Sveriges försvar hålls hemliga. Det är fråga om allvarlig brottslighet i detta fall och mannen döms därför till fängelse i ett år, säger lagmannen Johan Kvart som varit ordförande i målet i ett pressmeddelande.

36 skyddsobjekt

Mannen döms för att ha tagit fram och samlat in hemliga uppgifter om 14 försvarsanläggningar i Sverige. Han har även hanterat hemliga uppgifter om ytterligare 22 svenska försvarsanläggningar.

Han döms också för att i två fall ha vidarebefordrat de hemliga uppgifterna till en annan person.

Tingsrätten påpekar i domen att om uppgifterna röjts och andra länder fått kännedom om försvarshemligheterna, hade det inneburit en kännbar skada för Sveriges säkerhet.

41-åring fotograferade militären – åtalas

Mats Ljungqvist, kammaråklagare har tidigare sagt att han bedömer brottet som grovt eftersom det rör förhållanden som är av stor betydelse för Sveriges säkerhet:

– Den här typen av kartläggningar är olaglig. Vi har fler förundersökningar som pågår och vi tar det här på allra största allvar. Vi har inte hittat några kopplingar till främmande makt och därför är inte brottet rubricerat som spioneri.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57