STOPP. En göteborgare döms till fängelse för att dokumenterat och spridit hemliga uppgifter om Sveriges försvar. Foto: Roland Magnusson/Mostphots

Göteborgare fotade militären – döms till fängelse

En göteborgare döms till fängelse för att dokumenterat och spridit hemliga uppgifter om landets försvar. " Ett allvarligt brott", konstateras i domen.

  • Publicerad 14:01, 15 jan 2020

Det är fråga om allvarlig brottslighet i detta fall.

Det var under åren 2013 till 2017 som den 41-åriga mannen ska ha bedrivit en omfattande kartläggning av militära anläggningar som har foto- och tillträdesförbud.

Nu döms mannen av Göteborgs tingsrätt till ett års fängelse för att ha samlat in, hanterat och vidarebefordrat hemliga uppgifter om Sveriges försvar.

– Det är av största vikt att uppgifter om Sveriges försvar hålls hemliga. Det är fråga om allvarlig brottslighet i detta fall och mannen döms därför till fängelse i ett år, säger lagmannen Johan Kvart som varit ordförande i målet i ett pressmeddelande.

36 skyddsobjekt

Mannen döms för att ha tagit fram och samlat in hemliga uppgifter om 14 försvarsanläggningar i Sverige. Han har även hanterat hemliga uppgifter om ytterligare 22 svenska försvarsanläggningar.

Han döms också för att i två fall ha vidarebefordrat de hemliga uppgifterna till en annan person.

Tingsrätten påpekar i domen att om uppgifterna röjts och andra länder fått kännedom om försvarshemligheterna, hade det inneburit en kännbar skada för Sveriges säkerhet.

41-åring fotograferade militären – åtalas

Mats Ljungqvist, kammaråklagare har tidigare sagt att han bedömer brottet som grovt eftersom det rör förhållanden som är av stor betydelse för Sveriges säkerhet:

– Den här typen av kartläggningar är olaglig. Vi har fler förundersökningar som pågår och vi tar det här på allra största allvar. Vi har inte hittat några kopplingar till främmande makt och därför är inte brottet rubricerat som spioneri.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11