Göteborgare gripna i polisens jätteinsats

De senaste dagarna har omfattande razzior genomförts runt om i världen, Sverige och Göteborg inräknat. "Ett av de största tillslagen mot vålds- och narkotikabrottsligheten", uppger polisen på en internationell pressträff.

  • Publicerad 13:40, 8 jun 2021

Operationen, ”Trojan Shield”, beskrivs av det europeiska polissamarbetet Europol som en stor insats riktad mot några av ”världens mest tongivande kriminella”.

Det handlar om hundratalsfrihetsberövanden, husrannsakningar och flera ton beslagtaget kokain världen över, uppger Europol på en internationell pressträff.

Polisen har bland annat slagit till på adresser i Stockholm, Helsingborg och Göteborg och har frihetsberövat 155 personer i insatser som rör svenska förundersökningar.

I Västsverige handlar det om 21 misstänkta som har anhållits

– Polisen agerar med full kraft mot den organiserade brottsligheten för att på alla sätt vända den negativa utvecklingen med skjutningar och sprängningar. Det här är ett av de största tillslagen mot vålds- och narkotikabrottsligheten både i Sverige och internationellt sett och det är ytterligare ett steg i polisens offensiva arbete, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, polisens nationella operativa avdelning i ett pressmeddelande.

Kriminella lurade av FBI

Bakom den lyckade insatsen finns bland annat den krypterade plattformen ANOM, som nu har släckts ner, men som har använts av kriminella för att planera, koordinera och kunna genomföra brott.

Det var FBI som i hemlighet skapade och administrerade plattformen. Och i takt med att liknande tjänster som Encrochat och Sky ECC försvann övergick allt fler kriminella aktörer till att kommunicera på den nya plattformen.

Enligt FBI har över 27 miljoner meddelanden skickats via plattformen av över 200 kriminella nätverk mellan oktober 2019 och juni 2021.

Texten uppdateras...

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00