Felaktigt besked. Kvinnan fick veta att hon hade dödlig och obotlig cancer, något som var helt felaktigt Foto: lev dolgachov

Göteborgare opererades för cancer som aldrig fanns

En kvinna i Göteborg fick besked att hennes cancer var obotlig. Efter en akut operation där gallblåsan och delar av tarmen avlägsnats kom beskedet: läkarna gjorde ett misstag, hon hade aldrig haft cancer.

  • Publicerad 06:00, 23 jul 2019

Under november 2017 besökte kvinnan läkare på grund av sitt höga blodtryck. Det upptäcktes då att hennes sköldkörtel var i underfunktion och blodvärden dåliga. Hon blev remitterad till röntgen av buk och lungor. Läkaren bad kvinnan komma tillbaka med en anhörig. Hon fick då beskedet att hon hade en avancerad cancer i gallblåsan med spridning till levern. Hon blev sjukskriven från sitt jobb omgående.

Obotlig och dödlig

Efter en vistelse hos en leverkirurg blev beskedet än mörkare. Kirurgen berättade att det inget fanns att göra. Kvinnan blev hemskickad med ett recept på morfintabletter och tabletter mot illamående. Vad som väntade var en biopsi på lever och gallblåsa för att bestämma vilka cellgifter kvinnan skulle få i palliativt syfte.

I anmälan till inspektionen för vård och omsorg beskrivs det hur kvinnan och hennes anhöriga lämnas i djup förtvivlan och sorg, men att läkare var fast besluten att inget fanns att göra.

Opererades akut

Efter ännu en röntgen beslöts det att kvinnan skulle opereras akut inom två veckor. Under operationen avlägsnades gallblåsan, en bit av tjocktarmen samt en bit av tolvfingertarmen. Under operationen togs cellprover som ändrade kvinnans diagnos totalt. Hon hade inte, och har aldrig haft, någon cancer i kroppen. Istället var det en inflammatorisk process som kroppen genomgått under längre tid.

Kvinnan anmäler nu händelsen till Inspektionen för Vård och Omsorg. Kvinnan var sjukskriven från sitt jobb i fyra månader och vill begära ersättning för förlust av arbetsinkomst, ersättning för sveda och värd samt ersättning för psykiskt lidande för kvinnan och hennes familj.

Palliativ vård

Palliativ vård används när läkare gör bedömningen att patienten lider av en obotlig och livshotande sjukdom. Målet med den palliativa vården är att förminska lidande och förbättra livskvalitén till den som är svårt sjuk.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

QUIZ: Vad kan du om Galenskaparna?

Testa dig! Revyer, krogshower och filmer. Galenskaparna och After Shave har bjudit oss på humor i snart 40 år. Har du koll på vad de gjortmåndag 27/1 17:10

DEBATT

DEBATT: Regeringen stänger dörrarna för bostadsbehövande i Göteborg

DEBATT Allt färre hushåll i Sveriges 20 största kommuner kan köpa bostad i dag jämfört med för tre år sedan. Och av de som trots allt kan köpa en bostad behöver betydligt fler ta dyra och osäkra så kallade...söndag 26/1 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57