Göteborgaren Sofus Stille tävlar om att ha Sveriges godaste Gin och Tonic med sitt sommarrecept. Foto: Privat

Göteborgaren i kampen om Sveriges godaste GT

Tävlingen som korar Sveriges bästa Gin & Tonic är igång för femte året i rad. Göteborgaren och tävlingsdeltagaren Sofus Stille delar med sig av sina bästa GT-tips till Göteborg Direkt.

  • Publicerad 12:23, 26 jul 2019

Svensk sommar-GT (tävlingsbidraget) Foto: Privat

R2GT Foto: Privat

Berliner G&T Foto: Privat

Göteborgaren Sofus Stille tävlar om att ha Sveriges godaste Gin och Tonic. Foto: Privat

Sofus Stille är med i Schweppes årliga tävling "Sveriges Bästa Gin & Tonic". Han tävlar i kategorin Hemmafixare, vilket är tävlingsdeltagare som inte är bartenders till yrket.

– Jag är lite nervös eftersom jag egentligen inte vet något om att blanda drinkar, så jag måste nog putsa på mina kunskaper till tävlingen, säger Sofus Stille.

Sofus jobbar egentligen som butikskommunikatör, men hemma i sitt kök finns en annan passion, den för mat och dryck.

– Jag har alltid varit intresserad av smaker och experimenterat med det. Jag har tänkt anmäla mig till tävlingen i flera år men inte hunnit. Denna gång skickade jag in mitt recept i sista minuten när jag drog ihop en Gin och Tonic till kompisarna på en vinprovning. Jag blev chockad när jag kom med, säger Sofus Stille.

Sofus Stilles tävlingsbidrag heter "En svensk sommar-GT" och har smaker av fläder, pepparrot och citron.

– Mitt koncept var att den skulle vara ganska simpel, med enkla ingredienser. Det ska fortfarande smaka som en Gin och Tonic men med en twist, säger Sofus Stille.

Priset, förutom äran att ha Sveriges godaste Gin och Tonic i sin kategori, är en resa till Amsterdam för att få lära sig av mixologen Douglas Anasagasti.

– Det skulle kännas otroligt att vinna, jag har aldrig varit i Amsterdam och har velat åka dit. Och förstås att få gå på masteclass med mixolog, då skulle jag kunna ta mitt intresse till en helt ny nivå. Det skulle vara en otrolig möjlighet, säger Sofus Stille.

Sofus Stilles grundknep till en riktig God GT

1. Hitta en Gin som du verkligen tycker om.

2. Jag älskar att ha citrus i min Gin och Tonic. Testa använd citron eller lime!

3. Ha mycket is så att drinken håller sig ordentligt kall under sommaren.

Sofus Stille tipsar om tre GT-recept

– Recepten är inte särskilt definitiva egentligen, utan min filosofi med recept är att aldrig följa dem, ironiskt nog. Jag använder recept själv mest som guider och riktlinjer för att få inspiration, säger Sofus Stille.

Svensk sommar-GT (tävlingsbidraget)

Ingredienser

3 cl fläder-, citron- och pepparotssaft enligt beskrivning nedan
9 cl Schweppes Indian Tonic 
3 cl Tanqueray London Dry Gin
1 fläderblomsklase
Pepparrot
Citronskal
Is
Till saften:
4 fläderblomsklasar
1/2 Citron
Pepparrot
3 tsk socker
1,5 dl vatten

Gör såhär:

För att göra saften: ta en kastrull, häll i vattnet och sockret, värm under omrörning tills sockret upplösts och flytta från värmen. Ta fram en potatisskalare och gör 5 st, ca 7 cm långa, remsor av pepparrot. Ta även skalet av en citron och pressa saften av en halv citron. Lägg detta och fläderblommor i en pressokanna. Häll över sockerlösningen. Låt dra i 10 min. Pressa och häll upp i en mindre tillbringare. Räcker till flera drinkar. 

Ta ett kylt glas och gnid pepparot längs kanterna. Fyll glaset med isbitar. Häll i gin, och saft. Toppa med Schweppes Indian Tonic. Kila ner ett par remsor av pepparrot och citronskal mellan isbitarna. Längst upp kronar du verket med en rejäl fläderklase. 

R2GT

Rabarbersockerlag:
1,5 dl vatten
Ca 75g rabarber (långa remsor) 
Citronskal från ca 1/4 citron 
0,75dl socker
1 liten nypa med vaniljpulver

3 cl Tanqueray London Dry Gin (eller din favoritgin) 
2 cl rabarberlag enligt nedan. 
1/2 dl färskpressad äppeljuice (gärna av sorterna Åkerö eller Pink Lady) 
Schweppes Indian Tonic 
Is

För att göra rabarbersockerlag: ta en kastrull, häll i vattnet och sockret, värm under omrörning tills sockret upplösts och flytta från värmen. Ta fram en potatisskalare och skala remsor av rabarbern på längden, cirka 10-15 centimeter långa. Skala av zesten från citronen, det yttersta gula lagret och var försiktig så att du inte får med det vita. Lägg i allt i sockerlösningen och sjud i cirka 8 min. Sila av och ställ i kylen. Räcker till flera drinkar.

Släng inget! Går utmärkt att äta det som blir över, exempelvis till glass. Rabarbern går att dekorera drinken med, genom att vira in isbitarna med den. 

Lägg i is i en högt glas, nästan hela vägen upp. Skaka gin, äppeljuice och rabarbersockerlag med is i shaker. Sila och häll i glaset. Fyll upp med tonic, cirka 1-2 dl beroende på glasets storlek. Njut!

Berliner G&T

Ingredienser

Ca 10 blad Thaibasilika
1 dl Hallonsuröl (gärna "How to tear down this wall")
4 cl Tanqueray London Dry Gin (eller din favoritgin)
1,5 dl tonic
Is

Gör såhär:
Krossa is tillsammans med thaibasilikabladen och fyll upp ett stort rödvinsglas. Häll i gin, suröl och tonic över isen. Skäms inte för att avnjuta denna uppfriskande drink med sugrör!

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG

    Annons

    18+ Spela ansvarsfullt stodlinjen.se

    Hämta casinobonusar hos SveaCasino.se