Göteborgaren som går igång på stök. Susanne Rittedal Söderblom ger 7 tips för en organiserad vardag. Foto: Ordningsakademin

Göteborgaren som går igång på stök

Att beställa städhjälp är inga konstigheter, men att boka en ordningsexpert är mer ovanligt. Istället för damning och torkning får du en intryckssanering och professionell organisering.

  • Publicerad 12:26, 8 jul 2020

Det är inte ovanligt att ha ett skåp eller en låda i hemmet som är sprängfylld av en röra av saker som inte har en given plats i hemmet. Samma plats kan ibland göra sig påmind i form av en tjatande tanke om att man "snart ska ta tag i" att städa upp den där lådan. Det är sådana platser som ordningskonsulten Susanne Rittedal Söderblom jobbar med att du ska bli av med.

– Jag vill hjälpa människor att hitta det som är viktigt för dem. Genom att hjälpa människor att rensa och organisera alla möjliga röror i livet, tar man bort den stressen och man kan fokusera på det som är viktigt istället, säger hon.

Intryckssanering

Susanne Rittedal Söderblom är grundaren bakom det Göteborgsbaserade företaget Ordningsakademin, som jobbar med professionell organisering i människors liv. Hon kallar det skämtsamt för intryckssanering.

– Man kan väl säga att intryckssanering är att bli av med ett slags visuellt och mentalt oljud. Det kan vara en massa saker som ligger framme och som du vet inte ska vara där. Det stjäl din uppmärksamhet och energi. Rensar du bland intrycken kan du istället fokusera inåt, säger hon.

Hon menar att en minskad röra i livet leder till en ökad medvetenhet om ens konsumtion.

– Man kan spara pengar genom att inte köpa dubbletter eller så hittar man saker man kan sälja. Framförallt blir man mer medveten om vad man har och kan tänka efter en extra gång innan man konsumerar igen, säger hon.


 

Men varför kan man inte göra det här själv?

– Det finns olika saker i livet som gör att man tänker att man ska göra saker, men ändå inte tar tag i det. Vad jag erbjuder är en putt i rätt riktning för att se till att det faktiskt blir gjort. Dessutom är jag proffs på det jag gör, det går snabbare och smidigare om jag hjälper till.

Slarviga Sussi

Trots att Susanne Rittedal Söderblom idag är en expert på ordning och reda så har det inte alltid varit så. Hon hade till och med smeknamnet “Slarviga Sussi” när hon var liten.

– Jag är ju inte en naturligt ordningsam person, utan har fått kämpa. Men jag har alltid haft en fallenhet för struktur och system. Jag fick börja med område efter område i livet och organisera upp, säger hon.

Går igång på stök

De flesta hade kanske suckat inför tanken att behöva ta tag i stöket i sitt hem, men Susanne brinner för att kasta sig in i den.

– Jag går igång på det. Gå in i en röra, hitta samband och strukturera upp. Jag anpassar system och rutiner efter människorna och inte tvärtom, säger hon.

Men till och med ordningskonsulten har ibland stökigt hemma.

– Jag har absolut stökigt! Människor frågar alltid om jag har det perfekt hemma. Jag bara "eh nä?". Men, det går snabbt att städa hos mig, för där har allting sin rätta plats.

Ordningsexpertens 7 tips för en organiserad vardag:

1. Ta en funderare på vad som är viktigt i livet. Är det att äga många saker och hålla reda på dem alla, eller att lägga tid, pengar och energi på det du verkligen vill?

2. Ta beslut. Enligt forskning skapas lyckokänslor vid ett fattat beslut som är tillräckligt bra – dopamin frigörs. Det går att öva på att ta beslut!

3. Tar det mindre än 2 minuter – gör det på en gång!

4. Skapa en grundordning: En plats för varje sak och var sak på sin plats – allt ska ha ett hem! Involvera familjen i att hitta ett hem till sakerna – det skapar ett engagemang och ökar viljan att hålla ordning

5. Rensa bort det du inte vill ha kvar och behåll bara det du använder, älskar eller behöver. Tänk Spara, Skänk, Sälj, Släng. Gör sedan medvetna inköp

6. Märk upp förvaringen eller platsen - alla ska veta vad som ska vara var. Det ska vara lätt att göra rätt!

7. Ställ tillbaka, ställ tillbaka, ställ tillbaka, och gå inte tomhänt från ett rum till ett annat eller när du byter våningsplan

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Moderna dadaister i nära 50 år

Karl Gaslebens och Dan Söderqvists musikhistoria unik i Sverige Det träffades redan under gymnasietiden i Göteborg i 70-talets början. Som Twice a Man har Karl Gasleben och Dan Söderqvist verkat i nästan 40 år. Nu är det aktuella med nytt album.tisdag 11/8 11:26

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11