Undersökning. Svenskarna äter mer skräpmat under pandemin. Godis och bakverk toppar med en ökning på 14 % tätt efter kommer chips (13 %), snabbmat (12 %) och läsk (8%). Foto: Mostphotos

Göteborgarna föredrar grillchips under pandemin

Göteborgarna har satt i sig extra mycket snacks under pandemiåret. Det märks hos den lokala chipsfabrikören i Angered som har ökat sin försäljning av framför allt klassiska grillchips.

  • Publicerad 05:30, 14 maj 2021

Hemmajobb och studier på distans ökar stillasittandet, småätandet.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det är ViktVäktarna som har låtit Sifo undersöka om och hur mycket intaget av olika näringsfattiga livsmedel ökat sedan pandemin bröt ut.

Resultatet visar att 36 procent av svenskarna äter mer skräpmat nu än innan covid-19.

Intaget av godis, kakor och bakverk hamnar i toppen men hack i häl kommer chips- och snacksätandet.

Det märks hos chipsfabrikören Estrella som har tillverkning i Angered.

– Det stämmer att chips och snacksförsäljningen har ökat, konsumenter har varit hemma mycket under året vilket har lett till ökad konsumtion av snacks, säger Sofia Randén, marknadschef, Estrella.

Chipsföretaget ser dessutom att många kunder har ändrat chipsfavorit under året.

– Konsumenterna har gått tillbaka till mer klassiska produkter som ”vanliga” chips i form som Sourcream & onion och Grill. Däremot har nya lite nyttigare snacks som till exempel Linschips tappat under pandemin.

Estrella har haft en positiv utveckling under pandemin men chipstillverkaren uppger samtidigt att företaget har sett en kontinuerlig ökning de senaste 20 åren.

Gått upp i två till sju kilo

Enligt Viktväktarnas undersökning har kvinnor ätit mer skräpmat generellt men det är främst män som står för mesta av chipsintaget.  

Samma undersökning visar att 36 procent av svenskarna har gått upp i vikt det senaste halvåret. 17 procent har gått upp två till sju kilo under de senaste sex månaderna.

– Att svenskarnas övervikt och fetma ökar inom nästan samtliga åldersgrupper i Sverige såg vi redan innan pandemin. Men med hemmajobb och studier på distans ökar stillasittandet, småätandet och därmed övervikten ytterligare. Det är en oroväckande utveckling, säger Karin Nileskog, kostexpert, ViktVäktarna i ett uttalande.

Listan på ökad skräpmat

Vad av följande har du ätit mer av sedan covid-19 bröt ut i Sverige i mars 2020?
Godis 14%
Kakor/bakverk 14%
Chips/snacks 13%
Snabbmat som pizza och hamburgare 12%
Alkohol 8%
Läsk 8%
Glass 7%
Annat 5%
Inget av ovan 55%
Vej ej 6%

Undersökningen: Genomfördes i Sifos webbpanel på uppdrag av Viktväktarna under perioden 11–15 mars 2021. Totalt intervjuades 1082 personer i åldern 16–79 år.

Källa: Viktväktarna

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00