CORONA. Emanuel Karlsten är inte förvånad över alla hjälpinitiativ på sociala medier. Foto: Stina Stjernkvist och Mostphotos

Göteborgarna går samman i coronans spår

”Medmänsklighet föds i tider av kris”. Det säger sociala medier-experten Emanuel Karlsten efter att flera hjälpinitiativ nu startats upp i sociala medier i skuggan av coronapandemin.

  • Publicerad 16:32, 13 mar 2020

Redo att hjälpa till. Rut Elliot Blomqvist från Kortedala. Foto: Privat

I kontrast till all oro för det nya coronaviruset startas positiva hjälpinitiativ runt om i landet. Inte minst på sociala medier där grupperna och inläggen för att hjälpa äldre och andra riskgrupper blir allt fler.

Stadsmissionen: ”Vi har gått in i akutläge”

– Det är inte så konstigt. Medmänsklighet föds i tider av kris. Det finns det många exempel på. Som under flyktingkrisen där hela Sverige mobiliserade på bara några veckor… skänkte mobiltelefoner, öppnade sina hem. Det visar sig även i sociala medier, säger sociala medierexperten Emanuel Karlsten.

Han är själv trådstartare till ett inlägg i Facebookgruppen Vad händer i Majorna där majornabor uppmanas att hjälpa äldre och riskgrupper med att handla.    

– Det var under gårdagen när vi moderatorer diskuterade hur vi skulle förhålla oss till information som sprids i gruppen. Om vi ska ha någon policy eller inte. Då såddes ett frö till att i stället för att städa bort negativa kommentarer kan vi föda positiva engagemang och uppmana folk att hjälpa varandra, säger han.

Irriterad på hamstrandet

I Facebookgruppen Kortedala – Göteborg postade Rut Elliot Blomqvist ett liknande inlägg.

– Jag har ganska många kompisar i värden och har följt smittspridningen i olika länder vilket gör att man får perspektiv på hur långt det har gått på olika ställen och vad folk gör för att hjälpa varandra. Det är många i framför allt USA som startar upp hjälpinsatser när samhället inte ger det stöd som behövs.

Varför startade du det här initiativet?

– Det gör mig så irriterad att se hur folk hamstrar varor för sig och sin familj i stället för att vi ser till att vi hjälper varandra. All forskning visar att kriser hanteras bäst tillsammans och inte ensamma. Det finns så många som vill hjälpa. De måste bara komma i kontakt med varandra, säger Rut Elliot Blomqvist.

Hen hoppas att den här typen av ideella initiativ ska få stöttning, struktur och riktlinjer från en högre nivå så hjälpen sprids även utanför sociala medier.  

– Om smittspridningen inte blir så stor nu är det bra att ha ett system förberett för liknande situationer, säger Rut Elliot Blomqvist.

Det är finns dock personer som kan utnyttja situationen. Under helgen gick polisen ut med en varning om att äldre personer blivit uppringda av personer som erbjudit sig att handla åt dem. Polisen skriver att de inte kan utesluta att det handlar om bedragare uppmanar därför om att vara extra vaksam och inte betala ut pengar i förskott eller låna ut sitt betalkort och kod till personer man inte känner.

Beslutet: Besöksförbud på äldreboenden i Göteborg

"Gå till källan"

Internet i allmänhet och sociala medier i synnerhet är inte enbart en samlingsplats för positiva engagemang. Flera felaktiga påståenden kring coronasmittan och potentiellt farliga huskurer sprid snabbt som sanningar.  

– Man ska alltid vara noga med att gå till källan och akta sig för att dra allt för tvärsäkra slutsatser. Man bör vara ödmjuk för det osäkra läget. Jag tror också att vi behöver lita på att dem som har tränats, utbildats och forskat har bättre förutsättningar att fatta beslut än vad du och jag har. Att det finns kunskap man inte kan googla upp, säger Emanuel Karlsten och fortsätter:

– Om man rör sig i sociala medier kan man få intrycket av att vi står inför en systemkollaps. Jag är ordförande i Medieakademin och vi presenterade den senaste förtroendebarometern nu i veckan. Där kan vi se att svenskarnas förtroende för samhällsinstitutioner, politiker och media är ganska konstant. Det är inte ett sluttande plan. Däremot kan vi se att det i vissa fall är ganska polariserat beroende på partitillhörighet. Förtroendet är generellt högt av en tyst majoritet. Det är de som skriker på de olika flankerna som hörs, säger Emanuel Karlsten.

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20