Krogskjutning. Sju av de tio mest skuldsatta till Brottsoffermyndigheten är dömda efter skjutningen på Vårväderstorget. Foto: Polisen

Göteborgarna med miljonskulder till brottsoffer

Sju av de tio som har högst skulder till Brottsoffermyndigheten är göteborgare. – Grundtanken är att alla ska betala tillbaka utifrån sin förmåga, säger Sten-Håkan Sidebo på Brottsoffermyndigheten.

  • Publicerad 08:27, 16 maj 2019

Den terrordömde Rakmat Arkilov är den person i Sverige som har störst skulder till Brottsoffermyndigheten, med en skuld på omkring 11,4 miljoner kronor. Den person som har näst mest skulder är en av de dömda för morden på Vårväderstorget 2015, med skulder på drygt 3 miljoner. De övriga dömda för samma brott finns också med bland de tio svenskar som har högst skulder till Brottsoffermyndigheten. Det visar statistik som Nyhetsbyrån Siren tagit fram.

– Grundtanken är att alla ska betala tillbaka utifrån sin förmåga. Vi har mer generösa återbetalningsvillkor än vad kronofogden har, det tjänar alla parter på. Men det är klart att det är svårare för en person med en miljonskuld att betala tillbaka hela beloppet. I princip är det så att inga skulder skrivs av förrän avbetalningarna är klara, så vida inte en berörd person avlider och dödsboet avslutas med underskott, säger Sten-Håkan Sidebo på Brottsoffermyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

Andra göteborgare bland de hundra mest skuldsatta är bland andra den man som anlade åtta bränder i Göteborg sommaren 2016, den man som dömdes för mordförsök efter att ha skjutit mot nio personer på Komettorget i Bergsjön 2017 och en man som är dömd för mordförsök på sin partner 2010.

Mer omtalade namn på listan är bland andra John Ausonius (Lasermannen) och Peter Mangs som båda dömts för flera mord och mordförsök med rasistiska motiv. De har skulder på omkring 1 miljon kronor var till Brottsoffermyndigheten.

– Som det är idag ökar den totala fordringsstocken kontinuerligt i takt med att nya krav kommer in, säger Sten-Håkan Sidebo.

Staten betalar ut ersättningen till brottsoffren, i de skuldsatta gärningspersonernas ställe. Sedan kräver Brottsoffermyndighetens regressenhet de dömda gärningspersonerna på skulderna. Ofta är Kronofogdemyndigheten inkopplad, med flera avbetalningar görs på helt frivillig grund.

– Enheten gör i grunden ingen skillnad på små och stora skulder, säger Sten-Håkan Sidebo till Nyhetsbyrån Siren.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57