Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI. Foto: SMHI och Sanna Säker

Göteborgarna snuvade på vintern

Det blev ingen vinter. Det milda klimatet gjorde att vi gick direkt från meteorologisk höst till vår. Men i helgen väntas storm.

  • Publicerad 15:15, 21 feb 2020

– Med tanke på hur temperaturen legat kan vi säga med säkerhet att våren har kommit till Göteborg. Eftersom man räknar från det första datumet kan vi med säkerhet säga att våren kom den 15 februari, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Vad händer om kylan kommer?

– Om det skulle bli ett omslag så blir det inte vinter. Då talar vi om att våren får ett bakslag. När årstiden kommit drar vi inte tillbaka den.

Hur blir vädret i helgen?

– Nu i helgen kommer det vara milt med plusgrader. Däremot har vi ett nederbördsområde som rör sig in över landet med tilltagande vind. Vi har gått ut med en klass ett varning som gäller även i Göteborg. Från och med lördag morgon fram till lördag kväll väntas mycket hårda sydvästliga vindar, 21-24 meter per sekund.

Och regn också då?

– Ja, räkna med att det kommer regna över Göteborg. Nederbörden kommer redan nu på fredagseftermiddagen, säger Alexandra Ohlsson.

Meteorologisk vår

Den meteorologiska definitionen av vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och över 0,0° men under 10,0 plusgrader.

Om dygnsmedeltemperaturen är över 0,0°C men under 10,0°C kallar SMHI detta för ett dygn med vårtemperatur. Om detta inträffar sju dygn i följd, säger de att våren anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till lägre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som vår.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57