GöteborgDirekt hittade värsta Ninjastället - mitt i containerhamnen

Skyhöga ramper, repklättring och en "flying monkey bar" - mitt i containerhamnen. När Hisingens nyaste ninjacenter börjar träna yngre är det allt annat än färgglada barnavdelningar som gäller.

  • Publicerad 06:15, 23 nov 2016

OCR (Obstacle Course racing). Så heter den fysiskt utmanande träningsformen i hinderbanestil som under senare år fått stor genomslagskraft hos extremsportare såväl som bland vanliga motionärer. Ett exempel är tävlingen Tough Viking som bland annat går i Slottsskogen varje sommar.

Den 10 september slogs portarna upp till OCR & Ninja Center i Göteborg. Den 1500 kvadratmeter stora industrilokalen väster om Älvsborgsbron på Hisingssidan rymmer avancerade hinderbanor som för tankarna till det actionfyllda tv-programmet Ninja Warrior. Tre olika ramper, sju meter repklättring, "flying monkey bar", romerska ringar flera meter upp i luften och "dubbel laxtrappa" är några av utmaningarna som besökare kan prova på.

– Vi har försökt bygga upp en inkluderande miljö som ska vara för alla, säger Camilo Lattof, som driver ninjacentret tillsammans med Jonas Bergqvist.

Nu på fredag startar OCR NInja Kids för barn mellan 5 och 12 år. Man satsar medvetet på att nå ut till barnfamiljer och framför allt på att barn och föräldrar ska aktiviera sig tillsammans.

– Tanken är hopp och lek och kravlös aktivitet, att främja rörelse med glädje. Vi vill ge barnen självförtroendet att känna "jag kan det här" och "jag är bra på det här". Vi vuxna har ofta en tendens att begränsa barnen, men här får de en möjlighet att utforska själva. Barn i dag är alldeles för stillasittande och behöver få komma ut och röra sig.

Camilo Lattof tycker att föräldrar överlag kan bli bättre på att aktivt delta i barnens aktiviteter och att det finns mycket att vinna på att göra saker tillsammans.

– När barn ser sina föräldrar aktivia blir det ett normalt beteende för barnet, till skillnad från om man går till en lekpark och låter barnet leka medan man själv sitter på en bänk. På söndagar har vi familjedag och då är tanken att barnen tar med sina föräldrar hit så att man tränar tillsammans.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG